Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender:Maslinovo ulje u kuhinji

04 . Kolovoz . 2017

 

 

 

 

 

 

Maslinovo ulje tradicionalno je temeljno ulje na području Mediterana, koristi se u brojnim kulinarskim aplikacijama koje zahtijevaju izvor masnoća. Može poslužiti i kao couvert, marinada, prirodni konzervans, otapalo za čuvanje bilja i hrane te masnoća pri pripremi kolača i slastica. Prilikom sljubljivanja maslinovog ulja i hrane aroma i snaga ulja mora biti usklađena s ostalim sastojcima. Pritom blaga, slatka ulja najbolje pristaju uz ribu, a pikantnija se ulja slažu s gorkim povrćem kao što su raštika, radič i rukola i jelima snažnijih aroma. Ulja blažeg okusa i voćnog mirisa mogu se upotrebljavati za salate i dodavanje u već gotova jela ili se koristiti u spremanju slastica.

Maslinova ulja u slanim jelima

Zbog mnogobrojnih različitih karakteristika maslinova ulja bismo mogli opisivati epitetima kakvim se opisuju vina te specifične vrste pridruživati točno određenim jelima. No ipak postoji osnovna podjela maslinova ulja koja nam može poslužiti kao putokaz u snalaženju kod upotrebe maslinova ulja u kulinarstvu. Prva skupina objedinjuje snažnija ulja koja karakterizira oštar, pikantan okus koji se osjeti u grlu. Takva jača ulja dobro se slažu s jelima snažnijeg karaktera primjerice s mesnim jelima, gorkim povrćem poput radiča i jelima s češnjakom te se koriste u pripremi marinada. Ulja srednje jačine imaju voćne i travnate arome zaokruženog okusa koji pristaje pečenom kruhu poput focaccie, kuhanom povrću i namazima. U treću skupinu pripadaju blaga ulja nježnog, slatkog okusa koji podsjeća na maslac. Ulja takvih karakteristika pogodna su za upotrebu u kolačima i umacima odnosno u jelima u kojima ne želimo da okus ulja dominira. Međutim, na kraju ipak odluka koje ulje upotrijebiti u određenom jelu ovisi o osobnom ukusu.

Prije posluživanja poprskati maslinovim uljem

Neosporno je da je najbolji način  gurmanskog uživanja u maslinovom ulju onaj izravni – samo uz komad dobrog kruha. Termički neobrađeno sirovo ekstra djevičansko maslinovo ulje dodano na svježu rajčicu ili netom pripremljeni odrezak daje jelima „ono nešto“ bez čega jelo nije potpuno, uravnotežuje kisele okuse i naglašava arome. Za maksimalni učinak dovoljna je manja količina, a jela koja možemo poprskati su salate, juhe, riba, meso, povrće, kruh pa čak i kokice.

Umaci i namazi

Maslinovo ulje čini sastavni dio mnogih umaka i namaza pa bi tako primjerice priprema ribljeg namaza, pesta genovese, Baba Ganoush-a i hummusa bez maslinova ulja bila kao priprema hrane bez soli. Mućenjem maslinova ulja u sjeckalici za hranu ili blenderu dolazi do stvaranja emulzije i ugušćivanja umaka, a ključ uspješnog spajanja ulja sa kiselim namirnicama poput octa je polako ulijevanje ulja prilikom mućenja i to kapljicu po kapljicu.

Pirjanje na maslinovom ulju

Čini se kako gotovo svaki recept započinje rečenicom „u posudu ulijte maslinovo ulje i zagrijte ga na srednje jakoj vatri“. Poglavito recepti kuharica mediteranskih zemalja neizostavno sadrže masline i maslinovo ulje. Maslinovo ulje u jelima hvata okuse i arome te ih sljubljuje. Iako maslinovo ulje sadrži osjetljive nutritivne komponente koje se uništavaju na visokim temperaturama, kratka termička obrada na umjerenim temperaturama je dozvoljena, no dugotrajno pečenje se ipak ne preporučuje.

Gotovo ne postoji jelo kojem maslinovo ulje ne pristaje. Kuhano povrća, riba i meso sa žara, juhe i variva samo su neka od jela koja se u našim krajevima konzumiraju uz obavezan dodatak ove zlata vrijedne hrane.

Maslinova ulja u slatkim jelima

Iako dodavanje maslinova ulja u slastice nekome može zvučati kao radikalan potez, pečenje s maslinovim uljem se u mediteranskim kulturama prakticira već stoljećima. Maslinovo ulje osigurava tortama i kolačima laganu teksturu i u receptima se može koristiti umjesto maslaca i drugih ulja. Također, desertima daje novu okusnu dimenziju koja kod upotrebe određenih ulja može biti intenzivna i prevladavajuća, a onima koji ju smatraju nametljivom preporuča se koristiti okusno lakša ulja kasne berbe.

Ukoliko u receptu želimo zamijeniti navedeno ulje s maslinovim uljem, to treba učiniti u omjeru 1:1. S druge strane, ukoliko umjesto maslaca u kolaču želimo koristiti maslinovo ulje tada je preporučeni omjer zamjene 4:3 odnosno na svaku šalicu maslaca koristiti ¾ šalice maslinovog ulja. Dodatak maslinovog ulja u biskvitnim kolačima osigurava veću sočnost u usporedbi s maslacem. S druge strane, valja imati na umu da ulje u biskvitnom kolaču ne zadržava mjehuriće zraka jednako učinkovito kao maslac kod kojeg mućenjem sa šećerom uvodimo zrak u smjesu. Stoga se kolač s maslinovim uljem mora osloniti isključivo na dodatak praška za pecivo ili tučenih bjelanjaka kako bi se digao. 

Uz tradicionalne kolače poput bucolaja i kroštula, sve je više slastica koje se spravljaju uz dodatak maslinovog ulja koje im daje aromu, svježinu, ali ih i konzervira. Sladoled, torte, keksi samo su neki od oblika deserta koji se mogu pripremiti s ovom dragocjenom tekućinom. Slatkoća sladoleda ili kolača naglašava voćne note maslinovog ulja koje osigurava dodatnu kremoznost i slasnost. Također, odlično pristaje uz čokoladu te uz citruse poput limuna i naranče no mogućih kombinacija je bezbroj, samo se treba prepustiti vlastitoj mašti na volju.