Dr.Ivica Vlatković : EKSTRA TRADJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE SPREČAVA RAZVOJ ALZHEIMEROVE BOLESTI

29 . Lipanj . 2017

Objavljujemo zanimljivo štivo našeg dragog prijatelje i člana Znanstvenog savjeta Udruge ZMI Dr. Ivice Vlatkovića, na temu Alzheimerove bolesti...

 

 

 

 

 

Potrošnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja smanjuje tri glavne karakteristike koje se pojavljuju u fenotipu Alzheimerove bolesti

Američki istraživači otkrili su da prehrana bogata ekstra djevičanskim maslinovim uljem (EVOO) - glavnom komponentom Mediteranskog prehrane - može spriječiti gubitak pamćenja i kognitivni pad, štiteći mozak od povezanih stanja poput Alzheimerove bolesti, demencije i gubitka pamćenja.

U online časopisu Annals of Clinical and Translational Neurology objavljen je nalaz pod nazivom "Ekstra djevičansko maslinovo ulje ublažava spoznaju i neuropatologiju 3xTg miševa: uloga autofagije", kao rezultat studija koje su proveli istraživači Philadelphije Lewis Katz Medicinskog fakulteta Sveučilišta Temple na čelu s Domenicom Praticom, profesorom farmakologije i mikrobiologije i Centrom za translacijsku medicinu.Istraživanje je imalo za cilj istražiti učinak dnevne potrošnje EVOO-a na incidenciju Alzheimerove bolesti istraživanjem njegovog utjecaja na Alzheimerovu bolest sličnu fenotipu pronađenim u modificiranim miševima.

Dok su nedavne studije otkrile da fenolni spojevi i antioksidativne osobine EVOO mogu zaštititi i kod oboljelih i povezanih s oksidacijom mozga povezanih s dobi kod miševa, te su se studije odnosile samo na jednu od glavnih karakteristika fenotipa Alzheimerove bolesti.

Kako bi se to popravilo, istraživači su koristili miševe koji su bili genetski modificirani kako bi prikazali tri glavne karakteristike Alzheimerove bolesti: oštećenje memorije, nakupljanje amiloidnih naslaga i neurofibrilni tangles. Amiloidni nakupljanje plaka nastaje kada se fragment mozga proizvede u višku i stvara nakupinu između neurona, dok se neurofibrilarni čvorovi pojavljuju kada se protein nazvan tau dobije izobličen, ne prenosi bitne hranjive tvari u mozak i rezultira smrću stanica mozga ,

Miševi su podijeljeni u dvije randomizirane skupine - jedna je bila hranjena standardnom prehranom, a druga dijeta koja je dopunila EVOO iz regije Apulije u Italiji; Ulje odabrano za pridržavanje strožih kriterija kvalitete koje zahtijevaju istraživači.

Nakon šestomjesečnog razdoblja, miševi su prošli kroz različite testove kognitivnih učinaka (uključujući navigaciju kroz labirint i trening straha) prije nego što su im mozgovi podvrgnuti disekciji i analizi.

Istraživači su otkrili da miševi na prehrani bogatoj EVOO-u pokazuju obnovljenu radnu i prostornu memoriju u usporedbi s njihovom osnovnom izvedbom. Nakon ispitivanja, otkriveno je da mozgovi miševa na prehrani bogatoj EVOO-u imaju smanjenu razinu peptida i depozite.

Također je otkriveno da dijeta smanjuje razinu tau fosforilacije i patologije u mozgu miševa i poboljšava integritet sinapse i neuroinflammaciju s povećanom autofagijom (eliminacija štetnih akumuliranih otpadaka).

Kako su sve gore navedene glavne karakteristike fenotipa Alzheimerove bolesti, studija je pokazala da EVOO ima blagotvoran utjecaj, a istraživači zaključuju da studija pruža "potporu pozitivnim  podacima o ovoj komponenti mediteranske prehrane, i što je najvažnije biološka racionalizacija prema novoj hipotezi da se EVOO može smatrati održivom terapijskom prilikom za sprečavanje ili zaustavljanje Alzheimerove bolesti. "

Za praćenje studije, istraživači  planiraju proučiti učinak koji EVOO ima kod miševa koji su već razvili Alzheimerove simptome kako bi vidjeli može li to imati koristi za postojeće bolesnike ove bolesti.

Ivica   Vlatković