Recept za Žgvacet od janjetine - chef/maslinarka Božica Kliman

04 . Svibanj . 2017

Naša članica gđa.Božica Kliman, uspješna sudionica natjecanja u pripremanju jela "Žgvacet" na prošlim Danima maslinova ulja na Ugljanju, osigurala nam je i recept za navedeno jelo. Recept i upute su jako detaljne, te vjerujemo da ga svaki zaljubljenik u kuhanje uz malo truda može pripremiti. Hvala puno Božici na angažmanu!

 

 

 

 

Sastojci i priprema :

1 kg janjetine , moze i kokoš ili zečetina

1kg crvenog luka ( otprilike koliko količine mesa tolka količina luka)

4-5 češanja češnjaka

Peršin nasjeckani (jedna vezica)

3-4 lista lovora

Papar, sol, provasanske trave ( ima za kupiti u obliku malog mlina)

Maslinovo ulje 3 dcl

1 l finog bijelog vina

U posudu (kotlić) staviti maslinovo ulje ( ne sve ulje oko 2 dcl), kada se ulje dobro zagrije na njega staviti meso koje je na manje komadice narezano.Meso peči tako da ravnomjerno dobije koricu otprilike 7-10 min meso mješati.Meso izvaditi van na dasku ili metalnu tacnu, a luk nasjeckani na kockice isprziti na ulju i dodati jos ulja sto nam je ostalo.Luku dodati sol, papar i peršin otprilike ( sol 1 jušna žlica , papra 3-4 prstohvata, persin sav koji imamo.Kad je luk poceo zutjeti a to je nakon 5-7 min mjesanja vratimo meso u kotlić, nakon toga dodamo nasjeckani češnjak, provasanske trave i stavimo oko pol litre vina.Bitno je da je meso prekriveno, ako meso viri dodati malo vode.Sve povremeno miješati, kada se luk počne polako raspadati otprilike pol sata nakon stavljanja mesa dodati lovor,ostatak vina, vidjeti dali treba jos soli i papra ili provasanske trave ( ona je bitna jer daje mediteranski okus).Napomena: kada se radi žgvacet od kokoši ( ne piletina jer bi se ona raspala) pred sam kraj kuhanja doda se žlica do dvije rajčice iz tube.

Kod janjetine i zečetine rajčicu nije nužno dodati.Krčkati jos nekih 30-45 min, na laganoj vatri.

Uz žgvacet preporuča se servirati palentu, fuže, pljukance ili pire.

U slast!