Salata od hobotnice
16 . Veljača . 2017Sastojci (za 6 osoba):
- 3 kg hobotnice ili muzgavaca (što većih)
- 1 kg krumpira- 3-4 češnja bijelog luka (češnjaka)
- 6-8 malih ili 3 obične rajčice
- 1-2 velike glavice crvenog luka
- 0.5-0.7 l ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 6-10 žlica vinskog octa
- sol, papar
- peršin list
Priprema jela:
Očistiti hobotnicu ili muzgavce preokretanjem klobuka i vađenjem iznutrice, očiju i zuba. Položiti u lonac s vodom i kuhati nakon što voda zakipi još 30-50 minuta/kg, ovisno o veličini hobotnice ili muzgavaca. Istovremeno u drugoj posudi kuhati krumpir u ljusci. Kuhani krumpir očistimo i narežemo na male kockice.
Nakon što hobotnica ili muzgavci omekšaju, izvaditi ih i očistiti od sluzi, narezati na male komade, staviti u posudu zajedno sa usitnjenim lukom, češnjakom, krumpirom i sitno narezanom svježom rajčicom.
Začiniti maslinovim uljem, octom (promiješati i kontrolirati kiselost!), paprom, peršinom i začinima po želji. Promiješati i ostaviti preko noći da se ohladi u hladnjaku, prekriveno folijom. Krumpir je moguće skuhati drugi dan i zatim umiješati.
Poslužiti kao hladno predjelo.