9. Godišnja skupština udruge Zagrebački maslinarski institut

14 . Listopad . 2020

U ponedjeljak, 5. listopada 2020. Godine, s početkom u 18 sati, u prostoru Mjesnog odbora Gradske četvrti Ružmarinka (Ružmarinka 21) održana je 9. Godišnja skupština udruge Zagrebački maslinarski institut. S obzirom na okolnosti i pandemiju uzrokovanu korona virusom, ova skupština nije mogla biti održana ranije.

Dnevni red:

 1. Izvještaj predsjednice udruge o radu udruge između dviju godišnjih skupština
 2. Izvještaj predsjednice Organizacijskog odbora o 5. Festivalu maslina u Zagrebu
 3. Financijsko izvješće za 2019. godinu i za 5. Festival
 4. Plana rada udruge u 2020./2021. godini

 

Ad 1. Izvještaj o radu udruge između dviju godišnjih skupština (2019./2020.)

Izvještaj je podnijela predsjednica Jacinta Vuković:

Najvažniji događaj u protekloj godini je sklapanje sporazuma s NZJZ Andrija Štampar i sudjelovanje članova Udruge u projektu „Centar za kvalitetu i sigurnost hrane“. Prvi sastanak koji je održala nova predsjednica održan je 06.06.2019. na kojem je i predstavljen navedeni projekt. Cilj ovog važnog projekta je uspostavljanje sustava provjera orginalnosti i nepatvorenosti proizvoda te stvaranje preduvjeta za prepoznatljivost hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na domaćem i inozemnom tržištu. Također, članove se upoznalo s konceptom proizvođačkih organizacija. Proizvođačke organizacije (PO) ili udruženja proizvođačkih organizacija (UPO) pomažu poljoprivrednicima smanjiti transakcijske troškove i surađivati u preradi i stavljanju vlastitih proizvoda na tržište. Proizvođačke organizacije jačaju kolektivnu pregovaračku moć poljoprivrednika.

Na sastanku 23.09.2019., gospođa Amalka Vukelić, dipl. ing. agr. iz Centra dr. Rudolf Steiner održala je predavanje o Biodinamičkoj poljoprivredi.

21. 10. 2019. pridružili su nam se predstavnici NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, prof. dr. sc. Jasna Bošnir i dr.sc. Dario Lasić, koji su prezentirali projekt „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“. Oko 50-ak naših članova prijavilo se za sudjelovanje na projektu. Kroz tri godine, skupljat će se uzorci maslinova ulja (dvije staklene tamne boce od 0,5L) te tla i vode. Svi prijavljeni za sudjelovanje u projektu dobit će personalizirano analitičko izvješće koje je osnova u svrhu dodjele oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla te preduvjet za status eko-proizvoda. 

04. 12. 2019. predstavnici Ministarstva poljoprivrede (Saša Paprika, Alen Hrustić) predstavili Proizvođačku organizaciju. Zaključak dvosatnog sastanka je to da je udruživanje iznimno potrebno, ali uz vrlo jasno, precizno definiranje svih potreba i interesa samih maslinara, bez dvosmislenih zakonskih tumačenja.

13.12. 2019. Održan sastanak volontera za predstojeći 5. Festival maslina

10.07. 2020. Održan sastanak s Hrvatskim pčelarskim savezom

U lipnju 2019. osnovan je Organizacijski odbor 5. Festivala maslina, u sastavu: Srećko Gross, Ivica Pešić, Renato Balen, Božica Kliman (predsjednica), Miodrag Kliman, Jacinta Vuković, Krunoslav Kovačević, Marijan Andrašec.

U 2019. godini, organizirani su i sljedeći izleti za članove Udruge:

 • 08. svibnja 2019. – posjeta Krasici i 22. Međunarodnim susretima OLEA OLIVARUM, te posjeta obitelji Paulišić i Galeriji Konobon (Kaštelir, Smoljanci, Gornji Orbanići…)
 • 25. svibnja 2019. – posjeta uljari San Antonio koja je među najmodernijima u Hrvatskoj i među deset najboljih u Europi te posjeta masliniku članice naše udruge Aurore Volarević.
 • 15. listopada 2019. – posjeta Danima mladog maslinova ulja u Vodnjanu.

 

Ad 2. Izvještaj predsjednice Organizacijskog odbora 5. Festivala  maslina u Zagrebu 2020.

Boška Kliman, predsjednica Organizacijskog odbora 5. Festivala maslina u Zagrebu, izrazila je zadovoljstvo odrađenim poslom. Svi su se složili kako je promjenom prostora i seljenjem festivala sa Zagrebačkog velesajma u hotel the Westin, došlo do podizanja dosadašnje razine kvalitete manifestacije. Osim novog prostora, potreba za prikazom rezultata analize maslinova ulja u paukovoj mreži dovela je do toga da je sklopljen sporazum s novim ocjenjivačima ulja  - Udruga senzorskih analitičara „OLEA“ Zadar.

Statistički gledano:

 • na ocjenjivanje ulja stiglo je 222 uzorka iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Italije,
 • održan je Stručni skup s 9 predavanja stručnjaka i znanstvenika,
 • održana je prodajna izložba (oko 30-ak OPG-ova s područja Istre, Primorja i Dalmacije, koji su prodavali svoja ulja, ali i druge proizvode od maslina. Bilo je tu i nekoliko proizvođača vina, sira, meda, suhomesnatih proizvoda i uporabnih predmeta od maslinova drva,
 • po prvi put je organiziran Okrugli stol na kojem su se okupili brojni stručnjaci iz različitih institucija (Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, HTZ, HGK…),
 • također, po prvi put je održan sastanak Radne skupine o novim kategorijama maslinovih ulja. Uvodničar je bio poznati stručnjak iz Italije, gosp. Gino Celleti, osnivač ocjenjivanja ulja Monocultivare Olive Oil, voditelj brojnih panela i utjecajni stručnjak,
 • održano je 9 degustacija i radionica (maslinovo ulje, sir, vino, kozmetika),
 • kao i svake godine, izrađen je bogat Katalog 5. Festivala maslina.

 

Od pristigla 222 uzorka ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Italije, u kategoriju ekstradjevičanskih maslinovih ulja svrstano je 168 uzoraka, dok je djevičanskih bilo 46. Pobjednik Festivala je Đani Lubiana iz Poreča, ujedno i pobjednik u kategoriji višesortnih ulja. Drugo mjesto, ali najbolje među monosortnim uljima pripalo je OPG (Elena) Lupić. Najbolja udruga maslinara je bila Udruga Agroturist, Vodnjan, a najboljom uljarom proglašena je Stancia St. Antonio, Vodnjan.

 

Izvještaj je potkrijepljen brojnim fotografijama i izvadcima iz tiskovina koje su pisale o Festivalu (Maslina, Maslinar, Gospodarski list, Nova zemlja i dr.). O 5. Festivalu izvijestile su i brojne TV i radio-postaje. Kao i prethodnih godina, u tjednu Festivala sudjelovali smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, a po prvi puta, prilog o Festivalu i našim članovima objavljen je u Plodovima zemlje, večernjem Dnevniku HRT-a i emisiji Klub 7. Ove godine smo uspjeli dogovoriti i Jumbo plakate koji su bili razmješteni na 5 lokacija.

 

Ad 3. Financijsko izvješće za 2019. godinu

Udruga vodi dvojno knjigovodstvo u skladu s odredbama Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Udruga vodi dvostavno knjigovodstvo, te se prihodi i rashodi bilježe u razdoblju na koje se odnose. Zbog toga postoji razlika između prihoda/rashoda i kretanja novca. Sve transakcije se obavljaju preko računa u Raiffeisen banci.

Sve obaveze 5. Festivala maslina su podmirene u postpunosti. 

Nakon rasprave, sva tri izvješća su usvojena jednoglasno.

Ad 4. Plan rada udruge za 2020./2021. godinu predstavlja kontinuitet u radu udruge:

Održavat će se sastanci članova, predavanja, edukacija, terenska nastava, posjeta maslinicima, mrežna stranica i facebook, angažirat će se novi članovi, uključivat će se u projekte, tražit će se prostor Grada Zagreba, organizirat će se 6. Festival maslina u Zagrebu 2021.

Osim iznesenog prijedloga plana, predloženi su sljedeći projetki:

 • osnivanje Hrvatskog maslinarskog saveza,
 • osnivanje škole senzorike u suradnji s Ginom Celletijem, NZJZ Andrija Štampar i Agronomskim fakultetom.

 

Plan rada udruge u 2020./2021. koji uključuje i navedene prijedloge, jednoglasno je prihvaćen.

Na kraju sastanka, predstavljeni su novi članovi koji su u 2019./2020. priključili udruzi (21).

Zagreb, 12. listopada 2020.