Blend vrhunskih hrvatskih maslinovih ulja za vrhunske mlade kemičare svijeta

25 . Travanj . 2023

Naša je udruga odlučila pomoći sudjelovanje najboljih učenika srednjih škola iz Hrvatske na 55. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi (55 th International Chemistry Olympiad) koja se održava na poznatom visokom učilištu ETH u Zürichu, koje je iznjedrilo mnoge Nobelovce. Za nas iz Hrvatske je osobito važno da su tamo učili i radili naši jedini kemijski Nobelovci, Leopold (Lavoslav) Ružička i Vladimir Prelog. Čak je i službena adresa organizatora Olimpijade u ulici koja nosi Prelogovo ime (Vladimir-Prelog-Weg 1-5/10, 8093 Zurich, Switzerland).

Na Olimpijadi sudjeluje preko 90 država, svaka sa 4 natjecatelja. Natječu se gimnazijalci do 20 godina starosti. Hrvatsku reprezentaciju čine dva učenika završnih razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba, Tom Kovačić i Viktor Delač, zatim učenica drugog razreda Gimnazije u Puli, Kim Radešić, te Ema Novak, učenica trećeg razreda Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu. S natjecateljima idu i dva mentora, dr. sc. Branka Zorc, prof. emerita i prof. dr. sc. Branimir Bertoša, koji su ih pripremali za ovo veliko natjecanje. Od 2000. godine do sada, učenici iz Hrvatske su osvojili 56 medalja: dvije zlatne, 14 srebrnih i 40 brončanih, a dobrom rezultatu se nada i ovogodišnja ekipa.

Naša je udruga, Zagrebački maslinarski institut, zajedno s tvrtkom dm-drogerie markt d.o.o. odlučila pomoći našoj mladoj delegaciji doniranjem većeg broja bočica najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja koje će oni kao reprezentativni uporabni suvenir pokloniti drugim ekipama i organizatorima olimpijade. Uvjereni smo da će ovaj poklon na pravi način mladima diljem svijeta posvjedočiti da je Hrvatska maslinarska zemlja, s uljima najviše kvalitete.

Našoj ekipi želimo uspjeh na Kemijskoj olimpijadi, kao i da na dostojan način predstave Hrvatsku kao maslinarsku velesilu.