Divan dan zagrebačkih maslinara u Istri

08 . Svibanj . 2019

Više slika u GALERIJI

 

 

 

 

 

 

 

 


Kišno i hladno svibanjsko jutro, tridesetak maslinara iz Zagreba s veseljem i brzo puni
autobus. Sretan, uspješan i zabavan put želi nam nova predsjednica naša Jacinta (Vuković).
Krećemo uz tople „kifleke“ i zdravicu o čemu brižno vode računa Boška (Kliman), Srećko
(naravno, Gross) i „njegova Ličanka“ gospođa Ivanka. Ali Srećko ne može mirovati ni časa i
podnosi izvještaj o budućoj suradnji Zagrebačkog maslinarskog instituta s Nastavnim
zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i još jednom maslinarskom, ovaj put
zadarskom Ivičinom (plemeniti Pešić) zlatu, te o predavanju koje je održao na znanstvenom
ekološkom skupu u Splitu. Ali obećava da ćemo na putu biti pošteđeni kiše jer se cijelu noć
na koljenima molio za lijepo vrijeme. I uslišeno mu je. Svi naši kišobrani ostali su suhi.

I kako se ljudi obično procjenjuju prema reakcijama u nepredvidljivim situacijama, može se
reći da su zagrebački maslinari cool škvadra koja sve okreće na dobro. Tako nas nije omeo
ni pokvaren autobus, pa smo čekajući drugi na odmorištu u Ravnoj Gori bacili ćakulu kroz
smijeh uz kavicu, savijaču od višanja, gablec ili marendu. Krećemo bezbrižno prema Krasici
na 22. međunarodne susrete OLEUM OLIVARUM. Predivan pejzaž u malenom selu vrijednih
istarskih maslinara hrvatskog poluotoka po četvrti put, u New Yorku, proglašenim najboljom
maslinarskom regijom u svijetu. Svakako da su tome doprinijeli i članovi naše Udruge –
Zagrebačkog maslinarskog instituta koji svoje maslinike imaju i tu, u Istri. Svečano otvorenje,
razgovori s kolegama, čestitke, dogovori, razmjene iskustava i kušanje, pa kupovina odličnih
ulja, sireva, suhomesnatih proizvoda, vina, čokolade… Taman toliko da se ogladni, pa u
dozvoljenoj brzini, te s voljom i na vrijeme – na ručak u restoran Žardin u Kašteliru.
Opet se sunce pomalja, oblaci bježe od nas, crvenica - intenzivno crvena, zelenilo svježe i
mlado, masline samo što nisu otvorile cvjetne rese i mi smo već na putu prema „Traktor
story“ i obitelji Paulišić koja će nam tamo predstaviti svoju maslinarsku priču. Suradnja i
prijateljstvo već traju, a Festival maslina u Zagrebu i ZMI bili su im dobri domaćini. I već na
početku divno iznenađenje: stalna izložba na otvorenom strojeva koji prate obradu zemlje, a
potom i žita, maslina, grožđa u posljednjih stotinjak godina i još dalje u prošlost.

U oči nam upada dobrodržeći „senior“ traktor Fordson iz 1923. i krećemo u Galeriju Konobon u kojoj su
izloženi manji, finiji alati nužni, kako stoji u vodičima za „mediteransku trilogiju“ – kruha, ulja i
vina. Od srca zahvaljujemo obitelji Paulišić na ovom iznimno zanimljivom lokalitetu, a
posebno na delicijama s maslinovim uljima iz njihovih maslinika. I ni to nam nije dosta.
Kao da nismo odavno ništa u usta stavili, naš Srećko Gross i gospođa Ivanka su nam
domaćini na posjedu u selu Smoljanci. Istinski naklon kraljici maslini staroj oko 350 godina
koja je krasila Prvi festival maslina u Zagrebu, a sad, u čarobnom okruženju živi svoj novi
život njena mladenačka krošnja. Krenula je pjesma, nazdravilo se životu, prijateljstvu,
maslini, svemu što nas je održalo na ovim prostorima tolika stoljeća.

Na povratku u Zagreb skrenuli smo u selo Gornji Orbanići kod Žminja i nakupovali mekih i tvrdih sireva u mljekari
Latus. Ispunjeni, okrijepljena duha i tijela vraćamo se u Zagreb i već smišljamo nove
sadržaje kojima ćemo obogatiti naš rad i život. Onako kako najbolje znamo: ujedinjujući
znanje i ljubav prema maslini, prijateljstvu, životu.

Pripremila : Dinka Martinović Ivurek