Ljetna druženja članova udruge

14 . Kolovoz . 2023

Iako smo sredinom lipnja objavili zadnju službenu vijest o radu naše udruge, onu o uspješno završenoj prvoj faza projekta osnivanja Zagrebačkog panela, aktivnosti nisu zamrle. Nasuprot tome, vrijedi zabilježiti tri druženja članova udruge koja su doprinijela međusobnom upoznavanju, razmjeni mišljenja, ali i opuštanju uz hranu i piće.

Najprije je grupa od dvadesetak članova posjetila OPG Kašner pokraj Kutine, gdje je u ambijentu vinograda i vinskog podruma naučila mnogo detalja o vinima škrlet, graševina i cabernet sauvignon, koje proizvodi vrijedni vinar i ugostitelj Kašner. Ta su vina bila poslužena i na svečanoj večeri u hotelu Westin, za vrijeme 8. Festivala maslina u Zagrebu. Na ugodnom druženju u Kutini dogovoren je i ljetni susret na Benkovačkom sajmu, o čemu pišemo nešto kasnije.

Slijedio je ljetni roštilj za članove, 1. srpnja, u sjedištu udruge u Zagrebu. Tom se prilikom, unatoč iznenadnom ljetnom pljusku, okupilo tridesetak članova. Bogata ponuda jela s roštilja zadovoljila je svačiji ukus, jer se moglo birati od klasičnih mesnih delicija do gljiva sa sirom, pečenog povrća, sve ispečeno na specijalnom norveškom roštilju. Glavni roštilj majstori su bili predsjednik udruge Srećko Gross i član Željko Močinić. Osim tih slanih jela, za slatke užitke pobrinule su se Anđelka Bedrica koja je donijela odlične princes-krafne i Nada Damić s ukusnim voćnim kolačem.

Već ranije spomenuti susret na Benkovačkom sajmu održan je nedavno, 10. kolovoza, u Šopotu pokraj Benkovca u dvorima našega člana Ljube Kneza. Realizaciji je, osim ljubaznog poziva domaćina, uvelike pomogao Mate Petrović, koji je donirao dva pečena janjca za okupljeno društvo od preko dvadeset članova. Uglavnom su došli članovi koji imaju maslinike u području srednje Dalmacije (Lišane Ostrovičke, Perušić Benkovački, Nadin, Zaton (Šibenik), Pamučari i Velika Glava kod Skradina, Čista Velika, Putičanje u zaleđu Vodica, Donje polje kod Šibenika, Rogoznica (sa sjevera prema jugu). Pridružio se i predsjednik udruge S. Gross čiji je maslinik u Istri, te poznati maslinarski stručnjak dr. Šime Marcelić s Ugljana, odn. Zadra. Dr. Ivica Vlatković, predsjednik udruge maslinara Zadarske županije, bio je spriječen sudjelovati na ovom druženju, ali je  zaželio maslinarima ugodan boravak u Šopotu i u Benkovcu.

Kako ne bi pomislili da se radilo samo o jelu i piću, treba reći da su članovi imali prilike posjetiti maslinike Mate Petrovića pokraj Biograda i Tinja, te kasnije maslinik Ljube Kneza u Šopotu. I u jednom i u drugom slučaju radi se o naprednim maslinarima s nekoliko osvojenih odličja na natjecanjima. I jedan i drugi pronašli su vodu na 50 – 100 metara dubine, montirali pumpe i spremnike, te razvukli mrežu cijevi po sistemu kap na kap. Maslinici su zdravi, dobro obrađeni, ali nažalost ove godine s malo ploda, jer se većinom radi o oblici, koja je prošle godine obilato rodila i ove godine odrađuje svoju pauzu (alternativna rodnost). Naši članovi dobronamjerno su domaćinima (i Mati i Ljubi) dali korisne savjete i primjedbe na način obrade maslinika i rezidbe, kako bi ubuduće izvukli optimum količine i kvalitete.

Okupljeni maslinari bili su zadovoljni ovakvim druženjima, koja doprinose boljem međusobnom upoznavanju članova, stvaranju prijateljskih odnosa i prilici za korištenjem zajedničkih znanja i iskustava. Svi jedva čekamo jesen i glavni događaj sezone, a to je berba i prerada maslina.