Na Godišnjoj skupštini izabran novi Upravni odbor udruge

25 . Svibanj . 2022

U ponedjeljak 23. svibnja održana je Godišnja skupština udruge Zagrebački maslinarski institut, na kojoj je izabrano novo vodstvo. Na početku Skupštine predsjednica Jacinta Vuković je podnijela izvješće o aktivnostima udruge između dvije skupštine (listopad 2020. - svibanj 2022.). Između ostalog u tom su razdoblju održana dva festivala maslina u Zagrebu (6. i 7. Festival). Festivali zbog pandemije nisu mogli biti održani s punim sadržajem, ali je održano uspješno ocjenjivane maslinovih ulja (288 uzoraka 2021., odn. 213 uzoraka 2022.). U 2021. je održana i prodajna izložba na Trgu bana Jelačića s 30 izlagača. U izvještajnom razdoblju brojni članovi udruge osvojili su zlatne medalje i izvrsna mjesta za svoja EDMU na ocjenjivanjima u Vodicama, Zagrebu, a pojedinci i u New Yorku i drugim natjecanjima.

Održana je online radionica „Financijske potpore za razvoj maslinarstva“ pod vodstvom Juraja Ivankovića, te nekoliko sastanaka članova udruge.

Pripremljen je projekt za kušače maslinova ulja  - budući panel u Zagrebu. Edukator će biti stručnjaci iz OLEA Pesara, a edukacija će se se provesti u 3 faze:  osnovni tečaj (teorija i certifikat o fizičkoj podobnosti kušača); drugi stupanj za usavršavanje kušača koji žele postati dio panela i treći dio odabir članova panela. Ukupno trajanje će biti 35 sati (petak - utorak), a maksimalan broj polaznik je 25. Osim članova ZMI polaznici će biti NZJZ A. Štampar i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Predviđeni termin održavanja – rana jesen 2022.

Pripremljena je i predstavljena Monografija o 10 godina djelovanja udruge, čiji je glavni urednik bio Krunoslav Kovačević. U monografiji se na 80 stranica opisuju detalji iz rada udruge, od njena osnutka početkom 2011. godine do kraja 2021. Opisani su sastanci, edukacije, predavanja, stručni izleti i drugi sadržaji. Također, detaljnije su opisani Festivali maslina, popis svih predavanja na stručnim skupovima, popis nagrađenih članova na ocjenjivanjima kvalitete ulja u Zagrebu i na drugim ocjenjivanjima. Cijela je monografija oplemenjena brojnim fotografijama koje najbolje ilustriraju brojne aktivnosti. U monografiji su navedene i poruke uvaženih maslinarskih stručnjaka o ulozi naše udruge u razvoju maslinarstva u Hrvatskoj i promociji korištenja ulja i zdravog načina života. Svoje su priloge dali dr. Ivica Vlatković, prof. dr. sc. Đurđica Škevin, prof. dr. sc. Đani Benčić, dr. sc. Donatella Verbanac i mr. sc. Višnja Šimunović.

Predsjednica je na Skupštini podnijela i financijsko izvješće za 2021. godinu.

U nastavku Skupštine predstavilo se 11 kandidata za članove Upravnog odbora udruge, od kojih je izabrano 7 članova s najvećim brojem glasova. Oni su postali novi članovi Upravnog odbora: Josipa Ćakarun Miletić, Srećko Gross, Juraj Ivanković, Krunoslav Kovačević, Ivica Pešić, Nikša Šimunović Odak i Višnja Šimunović.

Slijedili su izbori za dužnosnike udruge. Za predsjednika udruge izabran je Srećko Gross, za tajnika Ivica Pešić, za blagajnika Juraj Ivanković, a za likvidatora Krunoslav Kovačević. Za zastupanje udruge određeni su Srećko Gross, Ivica Pešić i Juraj Ivanković.

Novi predsjednik Srećko Gross se zahvalio na izboru i u svojem obraćanju članovima zahvalio dosadašnjoj predsjednici na uspješnom vođenju udruge u vrlo teškim pandemijskim okolnostima. Zahvali predsjednici Jacinti Vuković pridružio se i Krunoslav Kovačević.

Na Skupštini je zaključeno da će novo sjedište udruge biti na adresi Bohinjska ulica 1, 10000 Zagreb.

Definiran je i plan rada udruge u narednom razdoblju, u kojem ostaju edukacija članova i razmjena iskustava, edukacija potrošača, terenski rad, organiziranje radionica, organiziranje Festivala maslina u Zagrebu, suradnja s drugim maslinarskim udrugama. Najprije će se ostvariti suradnja s udrugom maslinara Zadarske županije.  Plan će detaljnije razraditi članovi Upravnog odbora na svojim prvim radnim sastancima.