Naši članovi sudjelovali na „Danima maslinovog ulja“ Ugljan

01 . Svibanj . 2017

 

 

 

 

 

U petak i subotu, 28. i 29. travnja, grupa od desetak članova naše udruge sudjelovala je na manifestaciji „Dani maslinovog ulja“ u mjestu Ugljan. To je bila promotivno-edukativna priredba u organizaciji Turističke zajednice mjesta Ugljan uz potporu i općine Preko i Zadarske županije.Program je bio raznolik i obuhvaćao je, s jedne strane, teme vezane uz maslinovo ulje (predavanja,vođena degustacija, ocjenjivanje ulja), a također i turističko-razvojne sadržaje (projekt Avantura otok,festival otočnih proizvoda, izložba fotografija isl.).Također održalo se i natjecanje u ocjenjivanju maslinova ulja gdje je naša članica Božica Kliman osvojila brončano odličje. Velike čestitke Božici !.

Naši su članovi sudjelovali u svim dijelovima programa manifestacije, tako da su imali prilike obići mjesto Muline,s arheološkim nalazima velike uljare iz rimskog razdoblja. Projekt i cijelu priču o ovom objektu predstavio je entuzijast g. Mladen Lucin, koji je najavio izradu replike rimske preše, koja će biti postavljena na lokalitetu Muline.

Nadalje, imali smo prilike vidjeti dio projekta Avantura otok, uređenje maslinarskih i biciklističkih staza duž otoka s vidikovcima i „pametnim klupama“ sa solarnim panelima i punjačima za mobitele. Posjetili smo i stare višestoljetne maslinike, ali i uzorno uređene maslinike na dubokoj ugljanskoj crvenoj zemlji.Narednog dana u Sutomišćici smo sudjelovali na pokaznoj vježbi cijepljenja maslina, kao i rezidbe, što je nama i cijeloj grupi sudionika koji su došli iz Zadra, prikazao stručnjak i entuzijast mag. ing.agr. Šime Marcelić. Također, posjetili smo ogledni matičnjak, rasadnik autohtonih sorti maslina, koji je osnovan u Ugljanu, a o kojem je govorio njegov idejni začetnik prof. dr. sc. Đani Benčić.Posjeta Ugljanu bila je prilika i za ponovni susret s brojnim maslinarima koje smo upoznali u Zagrebu, na našem Festivalu maslina. Iz tih je susreta razvidno da im se naša manifestacija sviđa i da će i dogodine sudjelovati. Na kraju smo, na poticaj direktorice Turističke zajednice mjesta Ugljan gđe Dražene Strihić, posjetili tvrđavu Sv. Mihovila koja dominira otokom. Pogled seže na sjever preko Zadra do Velebita, u svoj njegovoj dužini, a na jug i zapad do Murtera, Kornata, Dugog otoka, Iža, Rave i drugih otoka zadarskog arhipelaga. Bio je to odličan završetak ovog dvodnevnog poučnog izleta na Ugljan.Fotografije s ovog puta moći ćete pogledati na poveznici http://zagreboliveinstitute.hr/hr/galerija,kao i na www.ugljan.hr.

Na kraju ističemo da se paralelno sa ovom manifestacijom, 28 i 29.travnja,održala i 19.po redu manifestacija "Dani maslina" u Zadru. Naši članovi ponovno su ostvarili odlične rezultate. Zlato su osvojili  članovi Zvonimir Storić, OPG Koša i Mišura i OPG Surač.

Velike čestitke u ime svih članova Udruge!

K. Kovačević