Održan sastanak članova udruge 04.10.2021.

06 . Listopad . 2021

U ponedjeljak, 4. listopada, je nakon duljeg vremena održan sastanak članova udruge Zagrebački maslinarski institut. Sastanak je održan u prostorijama Mjesnog odbora Ružmarinka, a vodila ga je predsjednica Jacinta Vuković. Na dnevnom redu su bile četiri točke:

  1. Osvrt na 6. Festival maslina
  2. Osnivanje profesionalnog panela Zagrebačkog maslinarskog instituta
  3. Aktivnosti udruge u 2021.
  4. Pripreme za 7. Festival maslina

Ad 1) Osvrt na 6. Festival maslina u Zagrebu.

6. Festival je održan u smanjenom opsegu zbog pandemije izazvane corona virusom i obuhvatio je ocjenjivanje ulja i prodajnu izložbu. Na ocjenjivanje ulja je stiglo 144 uzorka iz Hrvatske, 13 iz Slovenije, 9 iz BiH i jedan iz Crne Gore, ukupno 288 uzoraka.

Analizu ulja proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea – Zadar, čiji je voditelj bila gđa Anastazija Milardović. 230  uzoraka, odnosno 80% bilo je u kategoriji ekstradjevičanskih maslinovih ulja (EDMU); 46 uzoraka, odnosno 16%, kategoriji djevičanskih maslinovih ulja (DMU), a samo 12 uzoraka, odnosno 4% bilo je u kategoriji maslinovih ulja lampante (MUL). Rezultati su bili objavljeni na Youtube-u, u obliku prezentacije, a svaki je maslinar poštom primio rezultate analize i pripadajuću diplomu. Prikazan je i budget festivala tako da je i ove godine ostvarena dobit za udrugu.

 

Prodajna izložba je održana na Trgu bana Jelačića, kao prva manifestacija na otvorenom u Zagrebu koja je odobrena nakon lockdowna. Na oko 30 štandova, posjetitelji su mogli kupiti vrhunska maslinova ulja od provjerenih i višestruko nagrađivanih maslinara, prvenstveno iz Istre. Osim njih, našlo se tu i drugih delicija kao što su bučino ulje, med, više vrsta sireva, vino, pršut i panceta, kao i ljekoviti ekstrakti i čaj od lista masline. Predstavili su se i časopisi Maslina i Maslinar iz Splita. Za 6. Festival je pripremljen kvalitetan katalog u kojem su bili opisani svi izlagači, što je uvelike pomoglo kupcima da budu informirani o proizvodima i proizvođačima. Također, u katalogu je predstavljena i naša udruga koja ove godine obilježava desetu godišnjicu rada.

 

Ad 2) Osnivanje Profesionalnog panela kušača maslinovog ulja

 

Projekt je predstavila predsjednica Jacinta Vuković. Održan je sastanak s OLEA Pesara (svjetska škola za senzorske analitičare, šefovi panela su certificirani od krovne organizacije COI) – Giorgio Sorcinelli, Enzo Rossi, Gordan Radovanić.

Edukacija će se provesti u tri faze:

1. dio - osnovni tečaj (teorija i certifikat o fizičkoj podobnosti kušača)

2. dio - drugi stupanj za usavršavanje kušača koji žele postati dio panela

3. dio - odabir samog panela

Za sada nije poznato koliko će biti potrebno izdvojiti novca, detalji će se saznati uskoro, a poziv će biti upućen svim zainteresiranima (onima već ranije prijavljenima, ali i novim članovima), termini će se nastojati prilagoditi zaposlenim članovima, npr. održavanje u petak, subotu, nedjelju, ponedjeljak, kako bi što manje izostali s posla. O ovom projektu obavijestit će se Ministarstvo poljoprivrede i tražiti sufinanciranje. Naglašena je ozbiljnost pristupa ovoj edukaciji, jer će članovi koji postanu certificirani, licencirani kušači imati obavezu odazvati se voditelju panela prigodom ocjenjivanja ulja za razne manifestacije (ocjenjivanja, festivali isl.) nekoliko puta godišnje. Također, predviđeno je stalno usavršavanje i obnova licence svake godine.

Naglašena je važnost osnutka Zagrebačkog panela, u kojem bi sudjelovali i suradnici NZJZ dr. Andrija Štampar i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, tako da ubuduće ne bi ovisili o uslugama panela iz drugih gradova.

Ad 3) Aktivnost udruge u 2021. godini

  • Ovoga proljeća – ožujak - održana je on-line radionica i edukacija o fondovima EU za potpore u poljoprivredi, koju je održao g. Juraj Ivanković. Sadržaj: Financijske potpore za razvoj maslinarstva, prezentacija aktualnih mogućnosti unaprjeđenja razvoja poljoprivrednog gospodarstva korištenjem različitih oblika izravnih potpora, potpora u okviru IAKS mjera ruralnog razvoja, investicijskih bespovratnih potpora te drugih financijskih instrumenata. Radionica je bila vrlo korisna i izuzetno zanimljiva, a s obzirom na česte novosti u tom području, planiramo ju ponoviti.
  • Okrugli stol o oznakama zemljopisnog porijekla i patvorenju hrane održan je u NZJZ A. Štampar. Tom prilikom su pokazani novi laboratoriji i najnoviji analitički uređaji kojima taj zavod odnedavno raspolaže. Važno je istaknuti da taj zavod već drugu godinu provodi projekt analize zemlje, vode i maslinova ulja za naše članove. Projekt će obuhvatiti još jednu maslinarsku godinu.
  • U ovoj godini naša udruga obilježava 10 godina rada. Upravni odbor je odlučio prirediti prigodnu knjižicu/monografiju u kojoj će biti prikazane aktivnosti udruge u dosadašnjem razdoblju (edukacije, terenska nastava, predavanja, festivali, radionice, članovi). Urednik ove publikacije (čiji se dovršetak očekuje do kraja godine ili do 7. festivala maslina) će biti Kruno Kovačević, prvi predsjednik udruge, uz pomoć svih članova Upravnog odbora. Predsjednica je najavila da će Udruga izdati i kuharicu -bazu recepata na bazi maslinovog ulja i maslina za slana i slatka jela. Pozivaju se članovi da pošalju svoje prijedloge za tu ediciju.
  • Prijavljen je projekt za ostvarivanje institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u 2021. godini – sredstva za ulaganje u organizacijski razvoj i/ili stabilizaciju udruga. Prijava je nažalost odbijena.

 

Ad 4) 7. Festival maslina.

Želja nam je organizirati tradicionalni Festival maslina u Zagrebu, ponovo u hotelu Westin, kao 2020. godine, ali u nešto kasnijem terminu (11. – 13. ožujak 2022.). U postupku je pronalaženje novog panela za ocjenjivanje ulja, te suorganizatora, sponzora i donatora. Čim se dogovore osnovni uvjeti, bit će poslane obavijesti članovima udruge i zainteresiranim sudionicima Festivala.

Nažalost, sastanak je morao biti prekinut prije kraja, jer je dvorana za sastanke već od 19 sati dana na korištenje drugim korisnicima. To je još jednom potaknulo potrebu za traženjem vlastitog prostora za sastanke udruge.

Na kraju je predsjednica zaželjela svima uspješnu berbu maslina, koja će uslijediti već u drugoj polovici 10. mjeseca, ili u 11. mjesecu, ovisno o lokaciji maslinika ili o sortama maslina.