Održan sastanak članova udruge 4.10.2022.

06 . Listopad . 2022

U utorak 4. listopada 2022. održan je redoviti sastanak članova udruge, ovaj puta u prostoru NZJZ „dr. A. Štampar“ na Mirogojskoj cesti u Zagrebu. Glavna tema okupljanja bilo je prezentiranje preliminarnih rezultata projekta: „Usporedba parametara kvalitete  maslinovog ulja i tla s područja Istre i Dalmacije“, koje su obavili voditelji istraživanja iz Zavoda: dr. sc. Dario Lasić i dr. sc. Jasna Bošnir sa suradnicima.

Prije prezentacije je predsjednik Udruge Srećko Gross pozdravio sve prisutne te predstavio nove članove udruge i zaželio im dobrodošlicu. To su Marko Bertović s maslinikom u Posedarju i Smilčiću; Ivan Divjanović s maslinikom u Vodnjanu; Nada Damić, maslinici na području Ploča; Franko Križman, maslinici na području Žminja; Mladen Amidžić (Tribunj).

Predsjednik Udruge je istaknuo da je toga dana (04. listopada 2022.) potpisan Sporazum između Agronomskog fakultete i Zagrebačkog maslinarskog instituta. Na ovaj način će udruga s fakultetom

Ovaj sporazum je itekako važan za Udrugu zbog organiziranja tečaja za kušače maslinovog ulja. Agronomski fakultet bi tako ponudio svoje prostorije za organiziranje nastave. Spomenuto je da u izboru za edukatora nije samo Olea iz Italije već i stručnjaci iz Mostara. Treba provjeriti cijenu individualnog tečaja te usporediti omjer kvalitete i cijene u odnosu jednog na drugog edukatora. Očekuje se da će u edukaciji sudjelovati i zainteresirani djelatnici NZJZ A. Štampar.

Najavljen je dvodnevni izlet / terenska nastava u Vodnjan i Pulu. Izlet je predviđen krajem studenog (subota i nedjelja) kad se održavaju 16. dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu (Istravirgin 2022). Planiran je posjet  uljarama (Grubnić, Chiavalon), posjet muzeju maslina „Kuća istarskog maslinovog ulja“ u Puli, u što će biti uključena vođena degustacija istaknutih istarskih maslinovih ulja. Predviđena je večera i noćenje u Istarskim toplicama. Na izlet su dobrodošli, osim zainteresiranih članova udruge i članovi njihovih obitelji i prijatelji. Prijave za izlet počet će nakon prikupljanja svih podataka o cijeni i drugim detaljima. 

Na početku prezentaciji je dr. sc. Lasić istaknuo kako Centar za sigurnost i kvalitetu hrane NZJZ-a sudjeluje u brojnim znanstveno istraživačkim projektima na analizi hrane, uzoraka tla i vode u svrhu praćenja uzgoja ekoloških poljoprivrednih proizvoda i kontroliranju gotovih proizvoda. Određuju izotopne omjere elemenata u hrani da se utvrdi mogućnost patvorenja te rade na senzorskom ispitivanju hrane.

Što se tiče analize maslinovog ulja, oni kao laboratorij određuju analize prema EEZ 2568/91 i 2016/2095 (Uredba o karakteristikama maslinovog ulja i ulja komine maslina te o odgovarajućim metodama analize). Predstavljena je visokosofisticirana oprema za lab. analize kao što su uređaji tekućinske kromatografije (HPLC, LC-MS/MS), ionska kromatografija (za analizu vode - kationi i anioni), plinska kromatografija (GC, GC-MS/MS). Među različitim tehnikama koje koriste pri analizi maslinovog ulja vrlo važan instrument je LC-EA-IRMS pomoću kojeg se potvrđuje izvornost maslinovog ulja. Nabavili su i FTIR – ATR, vrlo bitan uređaj zbog analize mogućeg patvorenog ulja, koje je sve više prisutno na tržištu.

Usporedili su rezultate testiranja ulja i tla na različitim područjima Dalmacije, Istre i Primorsko - goranske županije. Važan parametar u ocjenjivanju maslinovog ulja su SMK (slobodne masne kiseline) i peroksidni broj. Radi se spektrofotometrijska analiza na K brojeve i to K232 i K270 prema kojima se ocjenjuje kvaliteta ulja,  ΔK mora biti manji od 0,01 inače se indicira na patvorenje maslinovog ulja.

Pokazana je usporedba pH i mineralnosti tla na području Dalmacije i Istre.

Cjelovita prezentacija bit će uskoro dostupna na mrežnoj stranici udruge.

Predloženo je da se sljedeći sastanci članova ZMI također održe na lokaciji NZJZ Andrija Štampar, Mirogojska 16, koja se pokazala primjerenom za ovakve skupove.