Održan uspješan sastanak zagrebačkih maslinara

21 . Rujan . 2017

Pripreme za 3. Festival maslina u Zagrebu dobro napreduju
U utorak 19. rujna je održan sastanak članova udruge Zagrebački maslinarski institut,koji je
imao dvije važne teme. Najprije je prof. dr. sc. Mirko Gugić govorio o maslinovom ulju kao
funkcionalnoj hrani. Naveo je niz podataka o ljekovitosti maslinova ulja, o načinima prerade,
o svojim iskustvima u dugogodišnjem stručnom i znanstvenom radu u maslinarstvu. Također,
prof. Gugić je odgovorio na više pitanja maslinara, kao npr. o određivanju optimalne zrelosti i
vremena berbe, o trajnosti ulja, te o pojedinim analitičkim parametrima važnim za stabilnost
ulja.
Prof. Gugić je u nastavku sastanka ukratko predstavio svoju knjigu Maslina i proizvodi, koja
je izdana početkom 2017. godine. Predstavljanju knjige se pridružio jedan od suradnika na
knjizi, prof. dr. sc. Ivo Grgić, koji je priredio poglavlje Ekonomika maslinarstva. U knjizi su
obrađena i područja Agrotehnika (Frane Strikić), Zaštita (Miro Katalinić), te iskustva
naprednog maslinara (Ivica Vlatković). Knjiga će, zbog svojega koncepta i sveobuhvatnosti,
uskoro biti odobrena i kao udžbenik za studente veleučilišta i sveučilišta.
U nastavku sastanka su članovi Organizacijskog odbora predstavili napredak priprema na
organiziranju 3. Festival maslina u Zagrebu, koji će se održati 23.-25. veljače 2018. na
Zagrebačkom velesajmu. Istovremeno s Festivalom, bit će održan i sajam Nautika i
Hotel&Gastro, što je garancija da će Festival imati znatno veću posjećenost od prethodnih. U
tijeku je obavještavanje javnosti, pozivanje izlagača, a uskoro će biti pozvani i maslinari da
sudjeluju na ocjenjivanju i natjecanju najboljih maslinovih ulja Hrvatske, ali i iz Slovenije,
Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U pripremi je i Stručni skup s interesantnim izlaganjima iz
područja maslinarstva, nutricionizma i srodnih područja. Također, pripremaju se i edukacijske
radionice, te degustacija najboljih ulja. Novina na 3. Festivalu će biti, osim natjecanja
najboljih maslinarskih udruga, također i natjecanje najboljih uljara. Svi ovi oblici ocjenjivanja
i međusobnog uspoređivanja, imaju za cilj podizanje kvalitete ulja kod pojedinih maslinara,
ali i u nekom mjestu ili u regiji.
Pri kraju sastanka su predstavljeni novi članovi udruge, a dan je i pregled stanja u
maslinicima, koji su ove godine trpjeli veliku sušu skoro puna tri mjeseca. Ipak, opći je dojam
da će ovo biti ipak jedna kvalitetna sezona. Na kraju je najavljen i jedan interesantan projekt
TV-serijala Najbolje iz Hrvatske o maslinama i siru, u kojem će naša udruga i njezini pojedini
istaknuti maslinari, biti partneri producentu u realizaciji. Izrađuje se scenarij, određuju se
lokacije i sudionici, iza čega slijedi snimanje na pojedinim lokacijama. Kako su maslinici
naših članova smješteni uzduž cijelog maslinarskog područja, od Istre do juga Dalmacije, bit
će to prilika za upoznavanje s karakteristikama različitih sorti maslina, ali i s turističkim
ljepotama pojedinih krajeva.
Članovi su pozvani da šalju svoje slike iz maslinika radi obogaćivanja Galerije slika, te da
sudjeluju sa svojim prilozima i javljanjima na facebook stranicu naše udruge.
https://www.facebook.com/maslinarskiinstitut/