Održana 7. Godišnja skupština udruge „Zagrebački maslinarski institut“

25 . Ožujak . 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

U sjedištu udruge je 21. ožujka održana 7. Godišnja skupština udruge „Zagrebački maslinarski institut“.

Na početku Skupštine je predsjednik udruge, Krunoslav Kovačević, podnio Izvještaj o radu udruge u 2017. godini. Kronološkim redom opisao je glavne akcije i događaje iz protekle godine:

 • 4 i 5. veljače - Održan je 2. Festival maslina u Zagrebu 2017.
 • 8. ožujka - Održana je 6. Godišnja skupština udruge
 • 11. ožujka - Grupa članova posjetila je Izložbu maslinovih ulja „Oleum olivarum“, Krasica, Istra
 • 28. i 29. travnja - Sudjelovanje grupa članova na manifestaciji Dani maslinova ulja, Ugljan.
 • 12. svibnja - Poučan izlet za pamćenje – posjet maslinicima Mirka Krtalića i Ivice Vlatkovića kod Zadra.
 • 26. svibnja - Konstituiran Znanstveni savjet udruge : prof. dr. sc. Dubravka Škevin, dr. sc. Darija Vranešić – Bender, dr. Ivica Vlatković, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, prof. dr. sc. Đani Benčić
 • Lipanj 2017. - Početak rada Organizacijskog odbora 3. Festivala maslina u sastavu: S. Gross, predsjednik, te članovi: I. Mikez, K. Kovačević, I. Pešić, I. Prpić, J. Vuković, B. Mulović i T. Blagaić
 • 19. rujna 2017. Održano predavanje prof. dr. sc. Miro Gugić: Maslinovo ulje kao funkcionalna hrana i promocija knjige prof. Gugića: Maslina i proizvodi.
 • 18. studenoga, Zagrebački maslinari – do Pule i Vodnjana u jednom danu
 • Prosinac 2017: Sudjelovanje više članova na ocjenjivanju mladog ulja u Vodicama (postignuti odlični rezultati)
 • 6. prosinca - Održana je tribina o maslinarstvu i predstavljanje naše udruge u Matici hrvatskoj, Zagreb

Predsjednik K. Kovačević prikazao je i veći broj fotografija koje su ilustrirale terensku nastavu i odlaske maslinara na izložbe u raznim dijelovima Hrvatske. U nastavku je istaknuo da su članovi naše udruge u ovoj sezoni postigli značajne uspjehe na natjecanjima ili ocjenjivanjima ulja i čestitao nagrađenicima:

Vodice, 10. prosinca 2017.  „Dani mladog maslinovog ulja”

Šampion:  Ko-Milfa (M. Koša i M. Mišura)

zlato: A. Volarević (3.), G. Badurina (4.), S. Granić, I. Pešić, Ž. Kolar, I. Prpić

srebro: R. Balen

bronca: N. Šimunović-Odak

3. Festival maslina u Zagrebu, 2018.

ZLATNE MEDALJE:  A. Volarević, R. Balen, Z. Medvedović, S. Granić, J. Šarić, Z. Storić, M. Andrašec, L. Surać, I. Prpić, G. Badurina,  Ko-Milfa, K. Kovačević, I. Pešić, A. Bedrica, J. Paštrović, K. Petrokov, D. Devčić i D. Vrcan

SREBRNE MEDALJE: L. Grubišić, N. Šimunović-Odak, B. Krep, J. Žuvanić, R. Spaventi, K. Popović, B. Kliman i P. Rubella

BRONČANE MEDALJE: Ž. Kolar, N. Šimumović-Odak, N. Čirjak

Povenjak, Omiš 2018.:          Zlato: I. Pešić, D. Vrcan; Srebro: I. Prpić, Ko-Milfa

Noćnjak – Vodice 2018: zlato: B. Krep

U nastavku Skupštine su K. Kovačević, R. Balen i S. Gross podnijeli Izvještaj Organizacijskog odbora 3. Festivala maslina u Zagrebu 20, koji je održan 23.- 25. 3. 2018. na ZV-u. Ukratko su izneseni rezultati o 4 segmenta Festivala (ocjenjivanje ulja, stručni skup, prodajna izložba i radionice i degustacije):

Na ocjenjivanju ulja sudjelovalo je 288 uzoraka iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Panel senzorskih analitičara bio je iz Udruge „Olea“ Šibenik, a kemijsku analizu provela je tvrtka NIR analitika d.o.o. Dodijeljeno 134 zlatne, 57 srebrnih i 25 brončanih medalja. Detaljniji rezultati su objavljeni na web-stranici udruge. Šampion Festivala je bio Poldan Saša, Veliki Mlun, Istra, najbolje ulje miješanih sorti je ono Fimas d.o.o.,  najbolja uljara je bila Uljara Stancija San Antonio, najbolja udruga je bila Zagrebački maslinarski institut (A. Volarević, R. Balen, Fimas d.o.o.).

Stručni skup je također bio vrlo uspješan i s bogatim programom. Održano je ukupno 20 izlaganja stručnjaka, znanstvenika i drugih predavača o temama iz maslinarstva, nutricionizma, zdravstva, ali i povijesti maslinarstva, maslinarskoj tradiciji i primjerima dobre prakse.

Degustacije i radionice kao dio Festivala, doprinijele su njegovu uspjehu. Održane su 3 vođene degustacije maslinovih ulja, 3 vođene degustacije sireva i 2 radionice za izradu krema za ruke i tijelo na bazi maslinova ulja.

Na Prodajnoj izložbi sudjelovalo je 27 OPG-ova za proizvodnju ulja, sira i vina, te 21 izlagač za prodaju drugih proizvoda vezanih uz maslinarstvo (sredstva i oprema, osiguranje, biljke, suveniri).

Na Skupštini je podnesen i Financijski izvještaj za 2017. godinu kojega je priredila blagajnica udruge Marija Gradečak Galović, a prezentirao ga je K. Kovačević. Udruga vodi dvojno knjigovodstvo u skladu s odredbama Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Stanje financija udruge je nakon Festivala „na pozitivnoj nuli“, što znači da su podmirene sve obaveze 3. Festivala, ali da se očekuje refundiranje dijela troškova od Ministarstva poljoprivrede, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Dosadašnja blagajnica udruge, Marija Gradečak Galović, pismeno je zamolila da ju se nakon 7 godina razriješi dužnosti, što je prihvaćeno i izražena zahvalnost za njezino dugogodišnje volontersko i besprijekorno vođenje financija udruge. Za novog blagajnika je predložen i izabran Renato Balen, član Upravnog odbora udruge. On će za sve financijske transakcije trebati elektronski supotpis osobe koja zastupa udrugu, a to je predsjednika udruge.Na skupštini je usvojen i Plan rada za 2018./2019. godinu. Nastavit će se s redovitim djelovanjem: sastancima članova, predavanjima, edukacijom, terenskom nastavom, posjetima maslinicima, uređivanjem mrežne stranice i facebooka, angažiranjem novih članova, predlaganjem mogućih projekata, kako znanstvenih tako i stručnih.

Dio plana je i organiziranje 4. Festivala maslina u Zagrebu. Odlučeno je da će se na sastanku Upravnog odbora udruge izabrati predsjednik Organizacijskog odbora i odmah započeti odabir i imenovanje članova Organizacijskog odbora. Uspostavit će se suradnju sa znanstvenicima u vezi mogućih projekata te s Ministarstvom poljoprivrede, Zagrebačkom županijom, Gradom Zagrebom, Savjetodavnom službom, Turističkom zajednicom, sve s ciljem organiziranja još kvalitetnijeg 4. Festivala.

Na Skupštini su se predstavili i novi članovi udruge, čiji su maslinici na Visu, Zatonu kod Šibenika i na otoku Ugljanu. Članovi Skupštine su im zaželjeli dobrodošlicu. 

Predložena je još jedna edukacija o cijepljenju maslina, koju će provesti dipl. ing. Šime Marcelić iz Preka kod Zadra. Mogući termin terenske nastave je u drugoj polovici travnja ili kasnije.