Održana Godišnja skupština udruge – 15. svibnja 2023.

17 . Svibanj . 2023

Godišnja skupština udruge održana je u ponedjeljak 15. svibnja 2023. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radom Skupštine rukovodio je predsjednik udruge, Srećko Gross. Prije službenog dijela članovima Skupštine obratio dekan Agronomskog fakulteta, prof. dr. sc. Ivica Kisić. Naglasio je da je Fakultet jako zainteresiran za suradnju s udrugom, a s tom namjerom je već potpisan i Ugovor o suradnji. Dekan je pozdravio sudionike i zaželio uspješan rad Skupštine.

Dnevni red:

 1. Izvještaj o radu udruge za razdoblje od Godišnje skupštine 2022. do svibnja 2023.
 2. Financijski izvještaj za razdoblje od Godišnje skupštine 2022. do svibnja 2023.
 3. Rasprava i usvajanje izvještaja
 4. Plan rada udruge u narednom razdoblju
 5. Predstavljanje uspješnog člana udruge: Marijan Marjanović – Vodnjan

Ad 1) Izvještaj o radu udruge za razdoblje od Godišnje skupštine 2022. do svibnja 2023. prezentirao član Upravnog odbora Krunoslav Kovačević. Podsjetio je da je prethodna Godišnja skupština održana 23. svibnja 2022., kada je izabran novi Upravnog odbora udruge u sastavu: Srećko Gross, predsjednik; Ivica Pešić, tajnik; Juraj Ivanković, blagajnik; Krunoslav Kovačević, likvidator i članovi Josipa Ćakarun Miletić, Nikša Šimunović Odak i Višnja Šimunović. Definiran je i plan rada udruge u narednom razdoblju: edukacija članova i razmjena iskustava, edukacija potrošača, terenski rad, organiziranje radionica, organiziranje Festivala maslina u Zagrebu, suradnja s drugim maslinarskim udrugama.

K. Kovačević je nastavio iznositi glavne događaje u udruzi u promatranom razdoblju. Na sastanku 5. rujna 2022. predstavljeni su novi proizvodi za maslinarstvo tvrtki Pro-eko, Velebit Agro d.o.o. i Eko Trade d.o.o. Zatim je član udruge Nikša Šimunović Odak prezentirao temu: „Kako do zlata na ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku? Opisao je uspjeh OPG Odakovo ulje od sadnje maslinika do dobivanja zlatne medalje na svjetskom ocjenjivanju ulja u New Yorku 2022.

Na sastanku 4. listopada 2022., koji je održan u NZJZ dr. Andrija Štampar, dr. sc. Dario Lasić i dr. sc. Jasna Bošnir sa suradnicima prezentirali su preliminarne rezultate projekta: „Usporedba parametara kvalitete  maslinovog ulja i tla s područja Istre i Dalmacije“, u kojem su sudjelovali članovi naše udruge, a analize su obavili stručnjaci NZJZ A. Štampar.

Naša je udruga 1. - 4. prosinca 2022. sudjelovala na Sajmu hrane i zdravog življenja  na Zagrebačkom velesajmu i predstavila proizvode naša dva člana:

 • kozmetičke i dijetetske proizvode na bazi maslina: Olea med (Crolea™) (Srećko Gross) i
 • nagrađivano ekstra djevičansko maslinovo ulje (OPG Odakovo Ulje) (Nikša Šimunović). 

26. i 27. studenog 2022. članovi udruge su posjetili Istru i njene značajne maslinarske destinacije: maslinik Oio Vivo (g. Velimir Jurić) Galižana, Kuću istarskog maslinarstva (Museum Olei Histriae) u Puli, uljaru braće Chiavalon u okolici Vodnjana, izložbu Istravirgin 2022 u Vodnjanu i uljaru Grubić (Bale).

U tijeku priprema za 8. Festival maslina, naši su predstavnici posjetili dječji vrtić „Limač” i prezentirali djeci, njihovim roditeljima i osoblju vrtića koristi od konzumiranja maslinovog ulja. Priređen je i prigodni letak, a cijeli je događaj snimljen i za HTV.

U studenom 2022. započeo je s radom Organizacijski odbor 8. Festivala maslina u Zagrebu, čija je uspješna predsjednica bila Božica Kliman, članica Upravnog odbora udruge. 

U prosincu 2022. članovi naše udruge postali su šampioni i dobitnici odličja na “12. Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji“ – Vodice 2022. Šampion manifestacije je bio Marijan Marjanović, Stancija st. Antonio. Drugo šampionsko mjesto osvojio je Slaven Granić, SD Stara Teskera, a zlatne medalje osvojili su OPG Turinela (Aurora Volarević), OPG Stranić, OPG Deša, Ivan Prpić, Antonio Perica, Prika d.o.o. (Miro Šunjerga), Žarko Storić, Ivica Pešić, OPG Mudrina (Željko Kolar); Boris Gnjidić, OPG Azinetti (Irena Azinović). Više članova osvojilo je srebrne i brončane medalje.

8. Festival maslina u Zagrebu, hotel Westin, 4. i 5. ožujka 2023.

Ukupno je analizirano i ocijenjeno 306 uzoraka maslinovog ulja pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kemijsku i senzorsku analizu svih ulja proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA – Zadar.

Na temelju rezultata naša je udruga proglašena najboljom udrugom, najbolja uljara je Uljara San Antonio – Vodnjan, a najbolje plasirani članovi naše udruge su bili OPG Stranić, Besalet Mulović i Marijan Marjanović (Stancija St. Antonio).

Na prodajnoj izložbi izlagalo je više od 40 OPG-ova s uljem, sirom, vinima, slasticama, medom, te sredstvima i alatima za primjenu u maslinarstvu. Velika posjećenost Zagrepčana doprinijela je zadovoljstvu izlagača ostvarenom prodajom i promocijom.

Održano je 8 radionica za pripravu kozmetike na bazi maslinova ulja s ukupno 120 polaznika, te 6 radionica kušanja ulja s 90 sudionika.

Održan je Stručni skup s 10 predavanja, koje su održali istaknuti stručnjaci iz Zagreba, Splita i Zadra. Interes posjetitelja je bio maksimalan i sva su predavanja bila odlično posjećena. Za sve one koji nisu bili na Festivalu, prezentacije izlaganja su stavljene na mrežnu stranicu udruge.

Izdan je bogati katalog Festivala s programom svih događanja i popisom sudionika ocjenjivanja ulja i izlagača na prodajnoj izložbi. Također, objavljeni su i sažetci svih izlaganja sa Stručnog skupa, te tekstovi o aktivnostima naše udruge u prošloj godini.

 

17. -19. ožujka 2023. članovi udruge organizirali su terensku nastavu rezidbe maslina u masliniku Nikše Šimunović Odaka, Dubrovačko primorje, te posjetu masliniku Slavena Granića u Hercegovini pokraj Ljubuškog. Tom su prigodom posjetili i modernu uljaru Dragana Mikulića, Ljubuški.

Naši članovi dobitnici su zlatnih medalja na svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku 2023 (NYIOOC, World): Oio Vivo (Velimir Jurić), San Antonio (Marijan Marjanović), Nono Remiđo  (Patricija Vanđelić), Otres (Juraj Ivanković), Mudrina (Željko Kolar), Valencano  (Paunović - ex Fimas), Turinela (Aurora Volarević).

 

Novi članovi udruge 2022./2023. U tom su razdoblju udruzi pristupila 32 nova člana iz svih maslinarskih područja Hrvatske.

 

Ad 2) FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ za razdoblje između dvije Skupštine prezentirao je blagajnik udruge Juraj Ivanković. Naveo je da su podnesena i prihvaćena financijska polugodišnja izvješća za 2022. godinu, da su prihodi uglavnom naplaćeni (iznimke su neplaćene članarine za 2022. i 2023. i neplaćeni prostor za izlagače, svi rashodi su pravovremeno plaćeni, svi rashodi su opravdani, a gotovinsko stanje blagajne je uredno.

Stanje sredstava na dan 24.05.2022. bilo je 2.577,57 eura, prihodi su 41.492,20 eura, rashodi 39.769,66 eura, tako da je stanje na računu 30.04. 2023. bilo 4.300,11 eura.

Prema izvoru prihoda članarine čine 5.44 %, donacije 3,02 %, a naknade za sudjelovanje i kotizacije iznosile su 91,58 %. Rashodi su po strukturi bili: opće poslovanje i rad udruge 5,62 %, trošak 8. Festivala 72,28 %, studijske posjete i edukacija 21,55 % i blagajnički polog 0,55 %.

 

Ad 3) Izvještaj o radu udruge i Financijski izvještaj usvojeni su jednoglasno, bez rasprave.

 

Ad 4) Plan rada udruge u razdoblju 2023/2024 predstavio je također Juraj Ivanković. Istaknuo je najprije aktivnosti koje treba raditi kontinuirano: zatražiti da se uplate članarine za 2022. i 2023. godinu do kraja svibnja ove godine, konsolidirati liste članova prema uplaćenim članarinama, ažurirati podatke o članovima, proizvodnim resursima i ostvarenjima (on-line upitnik), analizirati prikupljene podatke, publicirati informacije (web stranica, publikacije, objave za medije).

 • Unaprijediti funkcionalnosti web stranica, ažurirati podatke i povećati aktivnosti, intenzivnije oglašavati (članovi udruge i dobavljači).
 • Na sastancima članova udruge: upoznavanje novih članova, stručne rasprave o aktualnim temama, iskustva i savjeti najuspješnijih članova, stručna predavanja gostujućih predavača, prezentacije proizvoda i opreme, informacije o dostupnim izvorima financiranja za ulaganja u rast i razvoj proizvodnje, informacije o prilikama i inicijativama za certifikaciju, promociju i plasman proizvoda.
 • Terenski posjeti uspješnim maslinarima, udrugama maslinara, prerađivačima i sajmovima. Svrha posjeta su praktična primjena agro- i pomo-tehničkih mjera, upotreba modernih tehnologija, razvoj povezanih djelatnosti. U fokusu će nam biti Zadarska županija, Šibensko-kninska županija i Splitsko-dalmatinska županija. Pokušat ćemo i organizirati jedno putovanje u inozemstvo (Slovenija ili Italija).
 • Osnivanje zagrebačkog panela senzorskih analitičara Tečaj će se provesti u zadnjem vikendu svibnja i prvom vikendu lipnja ove godine na Agronomskom fakultetu, u Laboratoriju za senzorske analize poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Edukaciju će provoditi licencirani edukatori iz Udruge senzorskih analitičara OLEA – Zadar, a sudjelovat će 25 polaznika iz udruge Zagrebački maslinarski institut, Agronomskog fakulteta i NZJZ dr. A. Štampar. Faza 2 ovog projekta će biti praktični dio, Faza 3 je upis kušača u Nacionalnu listu, a Faza 4 je osnivanje panela.
 • Projekt: Blend vrhunskih hrvatskih maslinovih ulja za vrhunske mlade kemičare svijeta
  Naša je udruga odlučila pomoći sudjelovanje najboljih učenika srednjih škola iz Hrvatske na 55. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi (55 th International Chemistry Olympiad, Switzerland 2023) koja se održava na poznatom visokom učilištu ETH u Zürichu, koje je iznjedrilo mnoge Nobelovce, među njima Lavoslava (Leopolda) Ružičku i Vladimira Preloga. Zajedno s tvrtkom dm-drogerie markt d.o.o. pomoći ćemo našoj mladoj delegaciji doniranjem velikog broja bočica najboljih hrvatskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja koje će oni kao reprezentativni uporabni suvenir pokloniti drugim ekipama i organizatorima olimpijade.
 • 9. Festival maslina u Zagrebu
  Planirani datum održavanja je 1.- 3. ožujka 2024. na novoj lokaciji, u Hotelu Sheraton Zagreb. Ranije će se započeti s pripremnim aktivnostima, a Festival će se promovirati i u sklopu sličnih manifestacija. (VINOcom ‘23, Vinart, gastro manifestacije, Dani mladog maslinovog ulja isl.). Provest će se dodatna promocija i pozivi maslinarima Dalmacije i maslinarima iz inozemstva, planiraju se uvesti ranije prijave putem on-line aplikacije, prikupljanje više podataka o uzorcima radi analize, uvesti nove kategorije ocjenjivanja, a ispitati mogućnost sudjelovanje naših kušača u ocjenjivanju uzoraka. Razmotrit će se uključenje gastro sadržaja u sklopu Festivala.

 

Ad 5) Uspješna priča našeg člana, ekološkog maslinara i uljara Marijana Marjanovića – Stancija San Antonio

Marijan Marjanović je iznio svoje iskustvo u razvoju svojega maslinika pokraj Vodnjana kojega je preuzeo od oca pred nekoliko godina. Pomladili su stara stabla i zasadili nove maslinike. Danas imaju 30 hektara pod ekološkim uzgojem, uz navodnjavanje. Stara opožarena stabla ispilili su do zemlje, pa su nakon dvije godine izrasle mladice, koje su zatim iskopali zajedno s korijenom. Tako su u novim stablima zadržali DNK originalnih, autohtonih, stoljećima starih vodnjanskih maslina. Na stanciji se danas obrađuje oko 7000 stabala u ekološkom uzgoju. Sva ulja imaju međunarodno priznati ekološki certifikat. Maslinici su smješteni na oko 800 metara od mora.

Marjanovići su 2014. godine kupili uljaru, jednu od najmodernijih u Istri s kapacitetom dvije tone na sat, u kojoj se danas prerađuju masline i od niza drugih istarskih maslinara: ulja prerađena u San Antoniju dobivaju brojne nagrade. A sam portfolio Stancije San Antonio spada među najnagrađivanije u Istri, osobito kad je riječ o NYIOOC-u, njujorškom Svjetskom natjecanju maslinovih ulja. Ima kontinuitet izvrsnih rezultata, koji je dopunjen s raznim drugim međunarodnim priznanjima poput zlata na natjecanjima u Japanu i vrlo dobrih ocjena na Flos Oleia, kao i s doslovno bezbroj domaćih zlatnih medalja. 

Marjanović je iznio niz detalja o svojoj uljari i maslinicima, brizi o komini, preradi u kompost s algama, te druga zanimljiva iskustva.

Prezentacija dostupna u dokumentu ispod teksta.