Početak suradnje dviju maslinarskih udruga, iz Zadra i Zagreba

16 . Svibanj . 2022

U subotu 14. svibnja 2022. nekoliko je članova Upravnog odbora naše udruge bilo u posjeti dr. Ivici Vlatkoviću, uvaženom maslinaru i predsjedniku novoosnovane Udruge maslinara Zadarske županije. Cilj ovoga posjeta bilo je uspostavljanje suradnje između ovih dviju udruga.

Na početku susreta je dr. Vlatković goste iz Zagreba upoznao sa svojim maslinikom u Novigradu i objektom budućeg edukacijskog centra koji je pred završetkom. Domaćin, prepun energije i entuzijazma objašnjavao je načine rada u masliniku, opisivao sorte maslina i njihove karakteristike, načine cijepljenje i precjepljivanje, prstenovanja, orošavanja itd. Sve su to interesantna iskustva, a dr. Vlatković za svaki potez ima racionalno i iskustvom potvrđeno objašnjenje. Jedno od iskustava je košnja trave – odlučio je ne kositi travu ispod masline sve dok ne prođe cvatnja, kada će pokošenu travu ostaviti kao malč, pokrivku za tlo, koji će spriječiti isparavanje vode, a zatim će se pretvoriti u humus. Nadalje, intenzivno se bavi uzgojnim oblikom polikonične vaze, skuplja iskustva i argumente za njenu širu primjenu. Već sada može reći da je taj način racionalniji, jer treba manje ručnog rada uz zadržavanje visoke rodnosti. Visoka provodnica zbog hidrostatskog tlaka omogućuje kolanje sokova sve do vrha, uz istovremeno hranjenje plodova na nižim granama.  Interesantno je i iskustvo s ostavljanjem pojedinih vodopija na stablu.

Posebna je priča uspješan projekt SAN (Smart Agriculture Network), koji pomoću jakih kamera prepoznaje pojavu specifičnih štetnika i dojavljuje u bazu, iza čega slijedi potrebna i pravovremena intervencija, odn. zaštita. Primjena je znatno šira od toga i lijep je primjer digitalizacije u proizvodnji hrane. Nije moguće u krakom tekstu opisati sva znanja, iskustva i inovacije koje nam je pokazao domaćin. Projekt koji je u visokom stupnje realizacije je izgradnja edukacijskog centra u masliniku. Centar će imati mogućost prihvata polaznika, terenskog rada, održavanja predavanja, radionica, kušaonica. Poseban će projekt biti edukacija o mediteranskom načinu življenja, uključivo i mediteransku prehranu. Tu će mogućnost, bez sumnje, najviše koristiti gosti sa Sjevera Europe, iz Nordijskih zemalja, koji su željni toploga podneblja, zdravog način života, zdrave prehrane. Idejama nema kraja, a uvjereni smo da će se sve uskoro i ostvariti.

O budućoj suradnji dviju udruga dogovoreni su prvi realni ciljevi – održavanje pojedinih praktičnih radionica u Zadarskoj županiji, na kojima bi sudjelovali i maslinari iz Zagreba. Takve bi radionice zbog praktičnih razloga održavali subotom. S druge strane, maslinari iz Zadarske županije bi u većem broju, ili kolektivno, sudjelovali na Festivalu maslina u Zagrebu. Svakako bi tu manifestaciju iskoristili za predstavljanje svojih kvalitetnih ulja brojnoj zagrebačkoj publici. Time bi osnažili i dosadašnje napore Zagrebačkog maslinarskog instituta u educiranju građanstva kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje, kako prepoznati eventualne mane, drugim riječima kako postati informirani kupac. U konačnici, postigao bi se cilj povećane potrošnje zdravog maslinovog ulja u kontinentalnoj Hrvatskoj, što će biti od koristi i za stanovništvo, ali i za maslinare. S takvim razmišljanjima je završen ovaj uspješan radni dan u Zadarskoj županiji.

Tekst priredio: Krunoslav Kovačević

Fotografije sa susreta će biti objavljene u Galeriji na www.zagreboliveinstitute.hr