Posjeta 15. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjan

19 . Studeni . 2019

 

 

 

 

 

 

 

Kiša kao „iz kabla“ ne prestaje, ali čvrsti smo u odluci „ništa nam neće ovi dan pokvarit“. Nas

40 iz Zagrebačkog maslinarskog instituta s gostima krećemo put Istre i Vodnjana. Kratki
pozdravi predsjednice Jacinte Vuković i „radni doručak“ na kotačima udobnog
„Samoborčeka“ i odličnog vozača, kormilo kroz kišno more preuzima Srećko Gross.

Svi srdačno pozdravljamo goste koji lagano postaju – domaći, jer ćemo se družiti najmanje tri
naredne godine, predstavnike Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“
prof. dr. sc. Jasnu Bošnir i dr. sc. Daria Lasića. Tako saznajemo da će maslinari koji
sudjeluju u već poznatom projektu ispitivanja tla, vode i maslinova ulja iz svih naših
maslinarskih područja, prve rezultate saznati već 30 dana od uzimanja uzoraka. Maslinari će
tako vrlo brzo saznati važne parametre za procjenu kvalitete njihova maslinova ulja:
slobodne masne kiseline, peroksidni broj i K-broj. Za ostale analize morat će se strpjeti jer
znanost tako nalaže.

Prva stanica, već nezaobilazni Gornji Orbanići i mljekara Latus koju, već tradicionalno za
naših pohoda Istri – „opustošimo“. I evo nas u Vodnjanu. Kiša srećom stala i krećemo u
obilazak ponude mladog maslinova ulja, sireva, suhomesnatih delicija, meda, pića,
upotrebnih i ukrasnih predmeta od maslinova drva… Uz domaće, tu su izlagači iz Bosne i
Hercegovine, Crne Gore i Srbije. „Šušur“, kako bi rekli Dalmatinci, samo za poželjet.
Kušamo, mirišemo, gledamo, guštamo, razmjenjujemo iskustva i pozivamo domaćine da
nam uzvrate ne samo posjet već i da sudjeluju na našem Petom festivalu maslina u Zagrebu
u veljači. Dobivamo i prvo obećanje gospođe Bernardine Hlevnjak Pastrovicchio, voditeljice
stručne službe Agroturista iz Vodnjana da će nam održati stručno predavanje o zdravstvenim
dobrobitima maslinova ulja.

Punih vrećica, nešto tanjih novčanika temirisima i degustacijama
s ove maslinarske fešte otvorenih apetita već krećemo na objed u Klariće. I opet zamamni
mirisi i okusi, odlična hrana, jednako tako druženje i prijateljsko pripovijedanje, bolje
upoznavanje onih koji se rjeđe sreću u svakodnevnim životnim ritmovima. Raspoloženje –
savršeno, pa put pod kotače i u Smoljance, gdje nam Srećko pokazuje svoj farmaceutski
razvojni laboratorij. Slijede odlična vina koja nam nudi Srećko uz sir i pjesmu. Pa mi maslinari
uistinu vavek moremo delat, ist, nazdravljat i kantat. Kiše i dalje nema pa suhi, siti i napojeni
krećemo put Zagreba, a Učka nas ispraća pljuskom. Neka, dan je bio predivan, koristan,
zabavan, okrepljujući, motivirajući.

Sada nas očekuje mnogo posla oko organiziranja 5. Festivala maslina (hotel the Westin, 22. i
23. veljače 2020.). Odmah potom, krajem ožujka, planiramo izlet u južno maslinarsko
područje. Nećemo vršiti pritisak na budućeg domaćina, sam će se prepoznati.


Zdravi bili. A kako i nećemo kad nas hrani i čuva MASLINA.