Posjeta Loredani Krbavčić, šampionki 6. festivala maslina u Zagrebu i drugim maslinarima

04 . Svibanj . 2021

U subotu 1. svibnja nekoliko je članova Upravnog odbora udruge Zagrebački maslinarski institut (Ivica Pešić, Srećko Gross, Miomir Kliman i Krunoslav Kovačević) imalo ugodan zadatak osobno predati diplome i zlatne medalje istaknutim maslinarima (top10). Nije bilo moguće obići sve, pa je izbor pao na šampionku Loredanu Krbavčić, te maslinare OPG Stranić, OPG Lupić, San Antonio, Oleum Maris i Petrokov.

Interesantno putovanje započelo je na sjeveru Istre, u selu Cunj kod Buzeta, gdje nas je u svojem masliniku Pavletić Cunj dočekala gđa Loredana Krbavčić. Veliki maslinik, uredno orezan, na visoravni s blagim nagibom na jugozapad, idealno je „sjeverno rubno područje“ koje daje vrhunska ulja. OPG Loredane Krbavčić je na 6. Festivalu maslina u Zagrebu osvojilo prvo mjesto s uljem miješanih sorti leccino, bjjelica, frantoio i pendolino. Gđa Loredana je preuzela diplome i nagrade i za nekoliko drugih uspješnih maslinara s područje Sjeverne Istre. Nakon predaje diplome i medalje, uslijedilo je nekoliko fotografija u masliniku i odlazak na druge destinacije.

Put nas je doveo do pravog parka s maslinama, do OPG-a Lidije Stranić, koja nas je dočekala sa suprugom Đanijem. Suprug Stranić, osim što je odličan maslinar, s maslinicima na Cresu i u okolici Pazina, strastveni je lovac i ribolovac, čemu svjedoče i brojni trofeji i odličja s lovačkih izložbi. Među njih će sada s ponosom staviti diplomu i zlatnu medalju za svoje ulje rosinjola, drugo na listi među 288 ulja ocijenjenih u Zagrebu. Obitelj Stranić osvojila je i zlatne medalje i diplome za višesortno ulje (rosinjola, bjelica i crnica), te za istarsku crnicu.

Slijedio je put na jugozapad Istre, gdje nas je u Balama dočekala simpatična obitelj Lupić, koja je osvojila 3 zlatne medalje, za ulje sorte buža, rosignola i negrolina. Suprug Vedran s ponosom ističe da cijeli maslinik od 5.000 maslina obrađuje sam, uz pomoć supruge i punca. Ima potrebnu mehanizaciju te se pridržava svih agrotehničkih mjera. Sam filtrira ulja odmah nakon prerade i čuva ga u inox posudama pod dušikom na konstantnoj temperaturi od 15-16 stupnjeva i zimi i ljeti. S prodajom ulja nema problema, a za vrijeme pandemije corona virusa znatne količine slao je u inozemstvo i u Zagreb. S domaćinima smo obišli i njihovu kušaonu ulja Bembo u kojoj supruga prodaje, osim ulja,  sapune i druge proizvode od maslina.

Put nas je nakon Bala odveo u Vodnjan i uljaru San Antonio, kod maslinara Marijana Marjanovića, kojemu smo predali diplome i zlatne medalje za karbonaru, istarsku bjelicu, bužu žensku vodnjansku, leccino i srebrnu medalju za istarsku bjelicu. Napravili smo i fotografiju ispred istarskog kažuna pokraj njegove uljare.

Slijedio je posjet tvrtki Oleum Maris d.o.o. kod Vodnjana, gdje nas je dočekao jedan od suvlasnika, gosp. Velimir Jurić. Njihov maslinik broji 15.000 stabala maslina u rodu i još po 100 stabala trešanja i višanja. Gospodinu Juriću smo predali diplome i zlatne medalje za njegova vrhunska maslinova ulja (rožinjola, žižolera i vodnjanska buža). Gospodin Jurić nas je uputio i u daljnje planove ove uspješne tvrtke koja proizvodi ulja pod imenom Oio Vivo.

Zadnja postaja ovog jednodnevnog puta do nagrađenih na 6. Festivalu maslina u Zagrebu, bio je maslinik obitelji Petrokov (Sunčane elektrane Petrokov), u Žminju, koji su dobili diplomu i zlatnu medalju za miješano ulje više sorti (buža, pendolino, karbonaca i leccino), te srebrne medalje za ulja sorte leccino, istarska bjelica i oblica.

Nažalost, ove godine nije bilo moguće organizirati zajedničko druženje i dodjelu nagrada u Zagrebu, ali s optimizmom čekamo sljedeći 7. Festival maslina u Zagrebu, na kojem ćemo, nadamo se, nadoknaditi propuštenu proslavu i zajednička druženja.

Maslinarima želimo uspješnu maslinarsku godinu, dobar urod i odlučnu kvalitetu ulja.

Do sljedećeg Festivala!

 

Priredio: Krunoslav Kovačević, 2. svibnja 2021.