Sa sastanka članova udruge 4.12.2019. - Maslinari i proizvođačke organizacije

06 . Prosinac . 2019


Na redovitom sastanku članova Zagrebačkog maslinarskog instituta održanom 4.
prosinca, glavna je tema bila vezana za proizvođačke organizacije kao oblik
udruživanja, u našem slučaju, maslinara. Koliko smo zainteresirani čuti što više
detalja kako bismo mogli donijeti adekvatno stajalište, kazuje i podatak da je
konstruktivna rasprava s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede g. Sašom
Paprikom i g. Alenom Hrustićem potrajala čak dva sata. U tijeku je priprema
novog pravilnika o ovom obliku organiziranja, pa je i predstavnicima
Ministarstva bilo korisno čuti ideje i razmišljanja maslinara.


Udruživanjem, prvo u jedan oblik zadrugarstva, a onda proizvodne organizacije,
postiže se da se i manji i veći maslinari objedine sa svojim potrebama i
interesima kako bi lakše ostvarili svoja prava i interese, jednostavnije i
konkurentnije nastupili na različitim tržištima: domaćem kroz turizam, restorane
i trgovačku mrežu, te posebice stranim jer je naše ulje vrhunske svjetske
kvalitete. Pri tome treba imati na umu da veliki svjetski proizvođači, kao jedan
od alata konkurentnosti, koriste privremeno skladištenje maslinova ulja, a na
tržište ga plasiraju kad ga je najmanje i time postižu bolju cijenu.
Za sada je pravilo da je za udruživanje potrebno najmanje sedam zainteresiranih
proizvođača koji se pristaju odreći vlastitog brenda i plasirati svoje ulje kroz
proizvodnu organizaciju, s novim zajedničkim brendom. Proizvodne
organizacije mogu konkurirati i za dobivanje potpornih sredstava Europskog
fonda za ruralni razvoj.

Proizvodna organizacija, odnosno zadruga, ima svoju skupštinu, upravni i
nadzorni odbor i upravitelja, a registrira se na Trgovačkom sudu, a potom
prijavljuje Ministarstvu poljoprivrede. Izlazak iz zadruge/proizvodne
organizacije može biti dragovoljno i stegovno, odnosno ako član ne poštuje
pravila koje ovaj oblik organiziranja propisuje, a o učlanjenju novih izvješćuje
se redovito i Ministarstvo poljoprivrede.
Zanimljiv je bio i podatak koji razvidno govori o statusu maslinarstva u
Hrvatskoj. Naime nitko ne raspolaže podatkom o broju stabala u nas, dok se npr.
točno zna koliko imamo čokota vinove loze ili pčelinjih košnica.
Neformalni zaključak ove dvosatne rasprave mogao bi se definirati na sljedeći
način: udruživanje je iznimno potrebno, ali uz vrlo jasno, precizno definiranje
svih potreba i interesa samih maslinara, bez dvosmislenih zakonskih tumačenja.

Predsjednica ZMI Jacinta Vuković članove je izvijestila i o posjetu članova naše
udruge Danima mladog ulja u Vodnjanu, čiji su sudionici pozvani na Peti
festival maslina u Zagrebu u veljači 2020. godine; o uspješnom tijeku uzorkovanja tla, vode i ulja u sklopu suradnje s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, ali i o, za sad, neuspjelim pokušajima da se Udruzi pronađe adekvatan prostor za rad na području grada Zagreba, te o nemogućnosti HGK da financijski participira u organizaciji 5. Festivala.

Predsjednica Organizacijskog odbora festivala Božica Kliman izvijestila je
članstvo o tijeku priprema za ovu našu središnju manifestaciju. Pred
potpisivanjem smo ugovora s hotelom Westin i preciziranja samog tijeka
manifestacije pri čemu se trebaju uskladiti održavanja stručnih predavanja,
okruglog stola maslinara i ugostitelja koji bio vodio poznati gastro stručnjak
Rene Bakalović, te ostalih popratnih manifestacija i sadržaja festivala na koji je,
prvi put, ulaz besplatan. Istodobno, iz Olee Zadar koja radi analizu ulja za
takmičarski dio, sudionici su zamoljeni da što prije pošalju uzorke kako bi se sve
na vrijeme uspjelo obaviti na zadovoljstvo svih.