Uspješno završena prva faza projekta osnivanja Zagrebačkog panela!

07 . Lipanj . 2023

Tijekom protekla dva vikenda uspješno je provedena edukacija prve grupe kušača maslinovih ulja u sklopu projekta osnivanja Zagrebačkog panela. Edukaciju su proveli licencirani predavači iz Udruge senzorskih analitičara OLEA-Zadar, a na istoj je sudjelovalo ukupno 25 polaznika iz Zagrebačkog maslinarskog instituta kao nositelja projekta te iz NZJZ dr. Andrija Štampar i Agronomskog fakulteta kao partnera u provedbi projekta. Tijekom 36 sati edukacije, polaznici su imali obvezu pohađanja različitih predavanja, sudjelovanja u različitim praktičnim vježbama i simulacijama prepoznavanja pozitivnih i negativnih svojstava maslinovih ulja te senzorskog ocjenjivanja maslinovih ulja, kao i obvezu polaganja završnih testova fizioloških sposobnosti.

Testove fizioloških sposobnosti uspješno su položili svi polaznici, a naročito je potrebno istaknuti uspjeh naših članova Nikice Brusića i Ante Bašića koji su sve testove položili s maksimalno ostvarivim brojem bodova. Iz naše udruge, edukaciju su također uspješno završili Josipa Ćakarun Miletić, Juraj Ivanković, Željko Jelić, Miljenko Franić, Lovro Ante Periša, Mladen Amidžić, Sonja Dizdar, Frane Božina, Irena Azinović, Josip Ravlić, Monika Vuletić, Ivan Divjanović, Ana Marija Knez i Ivan Olujić.

U sklopu edukacije, okvirno su usuglašeni pristupi provedbi daljnjih faza ovoga projekta te su kroz različite stručne rasprave utvrđeni potencijali suradnje i na drugim aktivnostima i projektima. Polaznici s interesom za daljnje sudjelovanje u projektu tijekom lipnja i srpnja ove godine imati će mogućnost sudjelovati na nekoliko neobveznih vježbi senzorskog ocjenjivanja maslinovih ulja, a tijekom razdoblja od rujna ove godine i obvezu sudjelovanja na ukupno 20 vježbi senzorskog ocjenjivanja maslinovih ulja pod vodstvom licenciranih voditelja panela senzorskih analitičara iz zemlje i inozemstva, što predstavlja uvjet za upis polaznika na nacionalnu listu senzorskih ocjenjivača maslinova ulja te kasnije osnivanje panela.

Ovisno o interesu naših članova te sudionika iz partnerskih institucija, razmotriti će se i potrebe za organizacijom edukacije za drugu grupu polaznika.