Veliki uspjeh naših članova na natjecanju u New Yorku

18 . Svibanj . 2020

 

New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) jedno je od najvažnijih svjetskih ocjenjivanja vrhunskih maslinovih ulja. Ocjenjivanje koje se održava svake godine u travnju temelj je za Godišnji indeks najboljih maslinovih ulja (The Best Olive Oils Yearly Index) koji funkcionira kao vodič za međunarodne distributere. Ta je funkcija proširena i na maloprodaju kad je NYIOOC lani lansirao Best Olive Oils Retail, aplikaciju koja korisnicima omogućava da precizno lociraju mjesta na kojima mogu kupiti ulja s njihove liste najboljih na svijetu. Proizvođači ulja koji na ocjenjivanju u New Yorku dobiju zlato ili srebro mogu se sami upisivati na digitalnu mapu.  

Ove godine na osmo izdanje NYIOOC-a stigao je 881 uzorak iz cijeloga svijeta. Ovih dana organizatori su objavili rezultate ocjenjivanja sedamnaestočlanog ocjenjivačkog panela.

Među 60 uzoraka maslinovih ulja iz Hrvatske, na svjetskom natjecanju u New Yorku je 49 hrvatskih ulja osvojilo zlatnu ili srebrnu medalju s indeksom uspjeha od 82%. Čestitamo svim dobitnicima medalja, a posebno nam je drago i izuzetno smo ponosni na članove naše udruge koji su na ovom natjecanju osvojili priznanja:

Među uljima miješanih sorti (blend), zlatne medalje osvojili su ulje „Mudrina“ (Ž. Kolar, okolica Skradina) i „Turinela“ (obitelj Volarević, Mali Turini, Istra).

Među ekološkim uljima zlatne medalje osvojili su „San Antonio Istarska bjelica“ (Stancija San Antonio, Vodnjan, M. Marijanović) i „Valencano“ (Fimas d.o.o., Bale, Istra, obitelji Paunović i Šajatović), a srebrnu medalju osvojilo je ulje „San Antonio Karbonaca“ (Stancija San Antonio, Vodnjan, M. Marijanović). 

Još jednom čestitamo našim maslinarima na ovom velikom svjetskom uspjehu.

 

Zagrebački maslinarski institut