Zagrebački maslinari - do Pule i Vodnjana u jednom danu

20 . Studeni . 2017

 

 

 

 

 

 

 

U subotu ujutro se iz Zagreba uputila grupa od desetak zagrebačkih maslinara na još jedan
maslinarski pohod. Cilj je bio posjetiti prvi hrvatski maslinarski muzej u Puli, a zatim i 13.
Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Put od oko 3 sata prošao je u ugodnoj vožnji i
pričama o maslinarskim temama.
1. Kuća istarskog maslinovog ulja - Pula
Za nas zagrebačke maslinare bilo je interesantno vidjeti muzejski postav, u kojem se opisuje i
ilustrira povijest i sadašnjost istarskog maslinarstva. Opisano je rimsko razdoblje s prikazom
izgleda uljare, načina prerade, karakterističnih amfora i lokacija starih uljara. Pokazan je i
povijesni razvoj maslinarstva u Srednjem vijeku, te kasnije, sve do današnjih dana. S
interesom smo pratili izlaganje voditeljice muzeja i postavljali pitanja, kako bi nešto naučili ili
potvrdili svoje znanje.
Muzej je prvenstveno posvećen istarskom maslinarstvu, a prikazuje i opće teme, kao što su
klasifikacija ulja i načini pravilnog kušanja ulja. Imali smo priliku probati ekstra djevičanska
ulja raznih istarskih proizvođača, a u prodajnom prostoru mogli smo kupiti neko od
vrhunskih istarskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja, ali i suvenire i druge proizvode na
bazi maslina. Više o muzeju na https://www.oleumhistriae.com/
2. U rano poslije podne posjetili smo 13. Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, koji su bili
glavni cilj ovog izleta. U velikom šatoru - gužva izlagača i posjetitelja. Osim prezentiranja
mladih maslinovih ulja, puno je izlagača vina, rakija, sira, kobasica i pršuta, te drugih
prehrambenih proizvoda. Organizira je i veliki Gastro show gdje najbolji istarski kuhari i
ugostitelji stalno priređuju i nude gastro delicije. U šatoru je bilo mjesta i za najveće
prodavače alata i sredstava za maslinarstvo. Više na
http://www.dmmu.info/index.php/hr/odmmu
Iskoristili smo mogućnost i sudjelovali na vođenoj degustaciji, koju su vodila tri člana panela
senzorskih analitičara iz Rovinja. Mi, kao već iskusni maslinari, potvrdili smo svoja znanja i
izvježbali osjetila, te postavili više konkretnih pitanja, na koja su panelisti strpljivo
odgovarali. Pokazalo se da smo grupa koja prati suvremena stručna znanja, da smo se odmakli
od zastarjelih i pogrešnih metoda prerade i čuvanja ulja i da sigurno ne ćemo napraviti česte
greške nekih starijih maslinara zarobljenih u tradiciju i pogrešne običaje i metode.
Na vodnjanskom sajmu smo susreli istarske maslinare, ali i one iz Crne Gore i Bosne i
Hercegovine te ih pozvali da sudjeluju na našem festivalu u veljači. Također, interes za
dolazak u Zagreb pokazali su i neki istarski vinari, ali i poznati proizvođači opreme. Dakle,
ovaj nam je posjet pomogao u usporedbi s našim festivalom i njegovom pozicioniranju među
sličnim hrvatskim manifestacijama. Bez imalo lažne skromnosti moramo konstatirati da
imamo svoje specifičnosti i bitne komparativne prednosti, koje nas vesele i koje moramo
iskoristiti.
Zabilježio: Kruno Kovačević