Zagrebački maslinari u posjetu Pelješcu i Hercegovini - primjeri izvrsnosti naših članova

20 . Ožujak . 2023

Grupa od preko dvadeset zagrebačkih maslinara vratila se s trodnevnog studijskog posjeta maslinicima svojih članova na Pelješcu i u Hercegovini. Bio je to toliko uzbudljiv i sadržajan put da ga je teško ukratko opisati, pa ćemo navesti samo najvažnije podatke i popratiti ih s karakterističnim fotografijama (vidi u Galeriji). Prvi dan, petak, proveli smo na putu do Neuma, gdje smo i prenoćili, pa nema nekih bitnijih detalja vrijednih pažnje, osim lijepog pogleda na Skradin s autoceste, kao i fotografije Pelješkog mosta.

Subota – Iz Neuma smo do maslinika braće Nikše i Ive Šimunovića – Odaka, došli putem pokraj zaljeva Bistrina uzbrdo na lokaciju Rudine – Ošlje. Maslinik je impresivan, s nekoliko tisuća stabala, odlično uređen, starosti 10 -15 godina, s navodnjavanjem, na jugozapadnoj padini prema zaljevu Bistrina. Tamo je domaćin, Nikša Šimunović, održao pokaznu rezidbu raznih sorti maslina (dubrovačka bjelica, oblica, levantinka i lastovka). Bila je to vrlo korisna interaktivna radionica u kojoj su zagrebački maslinari aktivno sudjelovali, rezali,  postavljali pitanja, ali i iznosili svoja iskustva o rezidbi.

Posebna atrakcija u tom masliniku su magarci, koji tamo žive, pasu travu i ljekovito bilje i poziraju znatiželjnicima. Toga su dana u maslinik došli i reporteri HRT-a, Studio Dubrovnik, koji su zabilježili ovaj događaj, uzeli izjave od domaćina i gostiju, te istu večer prikazali gledateljima.

Slijedila je bogata marenda uz obalu zaljeva Bistrina, na kojoj su poslužene svježe kamenice začinjene s nekoliko kapi limunova soka, specijalitet ovoga kraja, te crni rižoto od sipa, sve posluženo na maloj plaži na obali mora.

To nije bilo sve, jer smo se iza toga odvezi u mjestance Brijesta, gdje se odvijala pučka fešta „Dani stonskih kamenica“. Kratkim zadržavanjem na rivi punoj ljudi, kamenica, vina i pjesme, osvjedočili smo se koliko Pelješani i Dubrovčani drže do ove tradicionalne manifestacije. Ubrzo smo pobjegli od gužve i uputili se u Putnikoviće, poznatu poljoprivrednu zadrugu staru 110 godina, u kojoj nam je glavni enolog pokazao eksponate muzeja vinogradarstva toga kraja, a zatim prezentirao tri vina iz njihove proizvodnje – pošip, mali plavac i konačno vino vrhunske kvalitete „Libertas“. Dan smo završili u restoranu „Vila Koruna“ u Malom Stonu, uz drevne stonske zidne. Domaćin nam je pričao o povijesti stonske solane i kao suvenir dao po paketić kvalitetne morske soli, proizvedene u stonskim stoljetnim bazenima. Na povratku u Neum prešli smo preko impresivnog Pelješkog mosta.

Nedjelja – U nedjeljno jutro uputili smo se prema Hercegovini. Nažalost, imali smo problema na jednom od graničnih prijelaza, koji je nakon ulaska Hrvatske u „Schengenski prostor“, postao malogranični, pa autobus nije smio tim putem prijeći u BiH. Na drugom prijelazu nije bilo administrativne zapreke, ali smo također izgubili preko sat vremena zbog gužve i sporog rada graničara i carinika. Ipak, iako sa zakašnjenjem, počeli smo svoj planirani boravak u Hercegovini. Uz veliki trud i zalaganje našega člana Slavena Granića i uz njegovo vodstvo najprije smo posjetili slap Kravice na rijeci Tribižat pored Ljubuškog. Zaista impresivan prizor slapova, vodene pjene i maglice, sve nas je oduševio. Nakon nekoliko minuta utrošenih na fotografiranje požurili smo u maslinik Dragana Mikulića pored Ljubuškog.  Nepregledne redove dobro uređenih maslina, navodnjavanih iz bušotina dubokih 300 metara, obišli smo laganom vožnjom autobusom i zastali da nam domaćin g. Mikulić ispriča svoju priču. Očito je taj poduzetnik poslušao stručnjake koji su ga savjetovali koje sorte posaditi, na kojoj udaljenosti, kakav sustav navodnjavanja postaviti. Nije stoga čudno da je postao najveći maslinar u Hercegovini. Izgradio je i prekrasnu uljaru u Ljubuškom, odlično održavanu, čistu, s najmodernijim uređajima. Posebno je impresivna centrifuga Alfa Laval, te inoks tankovi, koji ulje čuvaju od kvarenja na stabilnoj temperaturi i pod inertnom atmosferom dušika. Posebno nas je razveselilo kad smo u lijepoj kušaonici ulja, na zidu među brojnim diplomama i nagradama, ugledali i dvije zlatne diplome koje je g. Mikulić pred nekoliko godina osvojio na Festivalu maslina u Zagrebu.

Naš stručni put se približavao kraju posjetom masliniku našega člana Slavena Granića, koji je smješten pored brda Teskera kod Ljubuškog. Jugozapadni položaj na blagoj padini, terase sa suhozidima, ekološka proizvodnja, navodnjavanje – to su ukratko karakteristike ovog lijepog maslinika. Vidi se da su Slaven i njegov brat uložili mnogo rada i ljubavi u formiranje i održavanje maslinika. Domaćin nas je počastio domjenkom među maslinama, kojega ćemo pamtiti po originalnim hercegovačkim delicijama, a sve s pogledom na šumarke u dolini i brda na Zapadu, prema granici s Hrvatskom. Ljubazni domaćin Slaven nas je otpratio do granice, a mi smo, puni dojmova, krenuli preko Vrgorca na auto cestu prema Zagrebu. Putem smo svi prepričavali najvažnije detalje ovoga puta, kako stručne, tako i turističke, kojima je ovaj put obilovao. Ipak, najupečatljiviji su dojmovi o stručnosti, ljubaznosti i prijateljskom prijemu od strane naših članova Nikše Šimunovića Odaka i Slavena Graniće kojima i ovim putem zahvaljujemo.

Do narednog maslinarskog pohoda srdačan pozdrav,
Kruno Kovačević

Plodovi zemlje – HRT1 VIDEO