Zagrebački Maslinarski Institut na dvodnevnom izletu u Istru

28 . Studeni . 2023

Zagrebački maslinari su se prošloga vikenda opet zaputili u Istru, u novu maslinarsku i hedonističku avanturu. Grupa od preko 30 članova i njihovih prijatelja krenula je u subotu ujutro po prohladnom vremenu i uz mala zaustavljanja na odmorištu Kupjak i na Vratima Jadrana prošla kroz tunel Učka i stigla do mljekare Latus u Orbanićima Gorenjim. Kada su svi podmirili svoje želje za sirevima svih vrsta i veličina, nastavili su put prema Vodnjanu na Istravirgin izložbu mladih maslinovih ulja.

Srdačno dočekani od domaćina, razgledali smo malu prodajnu izložbu ulja, vina, sira i rakija, čuli predavanje o nutritivnim aspektima maslinovog ulja i predavanje našeg predsjednika Srećka Grossa o inovativnim proizvodima od maslina. Bilo je još vremena za brzinsku vođenu degustaciju mladih ulja koju su vodili panelisti iz Rovinja, kao i za ručak na Gastro-pultu.

Odmah potom zaputili smo se u Pulu. Odredište nam je bio Muzej maslinarstva u Puli. Kroz moderno koncipiranu izložbu, s mnoštvom informacija, predmeta i alata iz prošlosti i sadašnjosti maslinarstva u Istri znalački nas je provela gđa Lorena Boljunčić, vlasnica i kreatorica ovog projekta. Upriličila je i edukaciju o raznim vrstama ulja, ponudila desert od sira, meda i maslinovog ulja, te za sve sudionika organizirala kviz znanja. Od mogućih 20 bodova većina je dobila između 17 i 18 bodova, a pobjednici s 18,5 bodova dobili su na poklon po bočicu najkvalitetnijeg istarskog ulja. Postignuti rezultati su jako dobri, jer se radi o prosječno 90 % točnih odgovora.

Već je padao mrak kada smo se zaputili prema Istarskim toplicama gdje nas je čekala večera i smještaj. Sutradan ujutro, po hladnom ali sunčanom vremenu, prvo je odredište nam je bio stari grad Motovun, s kojega se pruža nezaboravan pogled na istarske šume, vinograde i maslinike. Obišli smo cijeli obrambeni zid koji sada služi kao šetnica i spustili se dugim kamenim stepenicama sve do podnožja gdje nas je čekao autobus.

Slijedio je odlazak prema uljari Torkop obitelji Černeka, koja se nalazi u brdovitom i šumovitom kraju južno od Buzeta. Na visoravni od preko 200 m nadmorske visine izgrađena je moderna uljara, besprijekorno vođena, u kojoj su prerađene masline mnogih dobitnika najviših nagrada na maslinarskim natjecanjima. Domaćini su nam, nakon razgledanja i objašnjenja o radu uljare, priuštili i malu zakusku u njihovoj kušaonici. Sve je oduševio i 12 godišnji dječak, njihov sin, koji je na harmonici trieštini odsvirao brojne istarske i druge zabavne pjesme. I ovdje je bilo prilike za kupnju, kako najkvalitetnijih ulja, tako i odlične malvazije.

Slijedio je ručak, organiziran u obližnjoj konobi Volte, gdje nam je posluženo jednostavno, ali vrlo ukusno jelo. Posebno je ukusna bila juha s gljivama, te tjestenina s umakom i gulaš od boškarina s njokima. Jasno, bilo je i deserta, fritula i kroštula.

Poslije ručka smo se spustili do Buzeta i posjetili destileriju Aura. Uz interesantnu priču mladog someliera, upoznali smo proces proizvodnje voćnih rakija, kao i maceriranje voća i dobivanje voćnih likera. Bilo je još originalnih proizvoda, kao što su gin, biska, pekmezi, čokolade, jednom riječju obilje delikatesnih proizvoda u originalnoj ambalaži koji mame kupce.

Opskrbljeni unikatnom proizvodima, zaputili smo se natrag u Zagreb. Već u busu, a naročito sutradan, naše WhatsApp grupe su bile pune fotografija s ovoga izleta, kao i s riječima pohvale organizatorima. Nameće se zaključak da takve maslinarske ekspedicije trebamo prakticirati najmanje 2 puta godišnje, tako da je sljedeća avantura predviđena za proljeće 2024., a destinacija -  Dalmacija.