Zapisnik sa sastanka Udruge 21.10.2019

14 . Listopad . 2019

 

 

 

 

 

 

Kao što je i bilo najavljeno, na sastanku Udruge održanom 21. listopada 2019. godine, pridružili su nam se predstavnici NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, prof. dr. sc. Jasna Bošnir i dr.sc. Dario Lasić, koji su prezentirali projekt „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“. Cilj ovog važnog projekta je uspostavljanje sustava provjera orginalnosti i nepatvorenosti proizvoda te stvaranje preduvjeta za prepoznatljivost hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na domaćem i inozemnom tržištu.

Kroz tri godine, skupljat će se uzorci maslinova ulja (dvije staklene tamne boce od 0,5L) te tla i vode. Svi prijavljeni za sudjelovanje u projektu (napominjemo, sudjelovanje je besplatno) dobit će personalizirano analitičko izvješće koje je osnova u svrhu dodjele oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla te preduvjet za status eko-proizvoda. Više informacija može se pronaći u priloženoj prezentaciji. Samo uzorkovanje predviđeno je u drugoj polovici studenog, a planira se početi s istarskom regijom.

Ako postoje zainteresirani, a koji se nisu stigli prijaviti na vrijeme, neka to učine što prije na : info@zagreboliveinstitute.hr. Također, sva pitanja u vezi s projektom, ali i parametre za koje smatrate da bi bilo potrebno odrediti u tlu, vodi i maslinovom ulju, a ne nalaze se u prezentaciji, pošaljite na navedenu mail adresu. Više o projektu u priloženim dokumentima.

 

Nakon izlaganja projekta, kratko se osvrnulo na „Vodič za poznavanje maslinovog ulje“, projekt Društva maslinara Bara iz Crne Gore, a s kojim se stupilo u kontakt sa željom da sudjeluju na stručnom dijelu petog Festivala maslina.

Članovi su još jednom pozvani na zajedničko druženje i izlet u Vodnjan te posjetu Danima mladog maslinovog ulja. Prijave za izlet zaprimaju se do 1.11.2019. godine. Detalji izleta će biti poslani naknadno.

Pripreme za 5. Festival maslina su počele te nas kao i svake godine očekuje puno posla. Pozivamo sve koji su zainteresirani da se jave i uključe u organizaciju jubilarnog festivala.