Održan sastanak udruge 18.4.2017. u sjedištu udruge, A. Šenoe 37, Mala Gorica

18 . Travanj . 2017

Ukratko o sastanku udruge održanom 18.4.2017.

U utorak 18. travnja održan je redoviti sastanak članova udruge. Na početku je dr. sc. Marijan Andrašec održao poticajno predavanje o kemijskoj analizi maslinova ulja, ali s naglaskom na dodatne parametre koji nisu u Pravilniku o kvaliteti maslinova ulja.  Pokazao je i rezultate tretiranja svoga ulja ultrazvukom na višim temperaturama, koje je pokazalo da u tom slučaju nije došlo do promjene kem. parametara, što je bilo iznenađujuće. Diskutirao je i teškoće objektivizacije organoleptičkog ocjenjivanja ulja (panel senzorskih analitičara) i informirao o evropskom projektu OLEUM, kojega rade znanstvenici iz Njemačke i Švicarske. Oni razrađuje posve drugačiji koncept parametara i preciznijeg svrstavanja ulja prema tim objektiviziranim kriterijima. Uvode termine harmonijska vrijednost, te razrađuju analitičke metode za određivanja vrlina i mana ulja. Također, Andrašec je prikazao i rezultate istraživanja kojima se prikazuju reakcije mozga na osjećaj ugode ili neugode pojedinog mirisa. Radi se na određivanju senzorskog profila za pojedino ulje, koriste se meta-analize reakcija potrošača isl. Očekuje se da će za nekoliko godina rezultati toga projekta utjecati na EU-zakonodavstvo u području kategorizacije maslinovog ulja, doprinijeti objektivizaciji rezultata ispitivanja, te znatno otežati ili onemogućiti falsificiranje maslinovih ulja, što je sada dosta čest slučaj. Ovo je izlaganje izazvalo živu raspravu maslinara o optimalnom vremenu branja maslina, o velikim razlikama od Istre do Dalmacije, o utjecaju na količinu, kvalitetu, te sadržaj polifenola kao antioksidansa. Očito je da tu nema jedinstvenog pravila, te da svaki maslinar mora odlučiti što mu je prioritet – količina ili kvaliteta. Jasno, sve ovo ovisi o klimatskom području, zemlji, sorti maslina i drugim parametrima.

U nastavku je mr. sc. Srećko Gross, kao predsjednik Organizacijskog odbora, govorio o pripremama za 3. Festival maslina u Zagrebu, te o raspodjeli zaduženja pojedinih članova odbora (kontakt s maslinarima, stručni skup, gastro-ponuda, marketing i odnosi s javnošću, izložbeni štandovi, kontakti s prodavačima ulja i opreme (OPG i drugi). Naročito je naglašena potreba za boljom medijskom najavom festivala, kako bi što više posjetitelja došlo na Festival. U tome ćemo zatražiti i pomoć uvaženih znanstvenika i stručnjaka koji mogu u radio i TV-emisijama najaviti naš festival, a kasnije sudjelovati na Stručnom skupu. Također, potrebno je pravovremeno povezivanje s Turističkim uredom Grada Zagreba, te Zagrebačkim velesajmom, kako bi što ranije krenuli s najavom.

Na sastanku je predsjednik udruge Kruno Kovačević informirao o radu Odbora za maslinarstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, čiji je član. Prikazao je tekst u časopisu „Maslinar“ o toj temi, ali i osvrt na 2. Festival, koji je bio ilustriran s nekoliko fotografija. Obavijestio je članove i o radionici u Zagrebačkoj županiji o razvoju poljoprivrede i sela. Na tom se sastanku govorilo o novim kanalima prodaje poljoprivrednih i drugih proizvoda (ekupi), o EU sredstvima za potporu razvoju poljoprivrede i sela, te o aktualnim natječajima za prijavu razvojnih projekata. Tom je prilikom promovirana i nova mrežna stranica www.euinfo.hr, na kojoj je mogu naći sve informacije i prezentacije s tog skupa.

http://www.euinfo.hr/vijesti/odrzana-informativna-radionica-razvoj-poljoprivrede-i-sela-u-zagrebackoj-zupaniji-uz-pomoc-eu-i-zupanijskih-sredstava/1401

Na kraju sastanka maslinari su se dogovorili o zajedničkom posjetu otoku Ugljanu i manifestaciji Dani maslinova ulja u Ugljanu, koja će se održati u petak i subotu 28. i 29. travnja 2017.

K. Kovačević