Festival maslina u Zagrebu prerasta u međunarodnu manifestaciju

06 . Veljača . 2017

U subotu i nedjelju, 4. i 5. veljače 2017. na Zagrebačkom velesajmu je održan 2. Festival maslina u Zagrebu 2017.

Otvorio ga je gradonačelnik Zagreba g. Milan Bandić, uz nazočnost g. Tugomira Majdaka, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede (izaslanik ministra g. I. Tolušića), gđe Gordane Županac, pročelnice Odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije (izaslanica župana g. S.Kožića), g. Zdravka Tušeka, voditelja Savjetodavne službe, te predsjednika Festivala Krunoslava Kovačevića.

Festival je ostvario praktički sve planirane ciljeve, a njih je zaista mnogo.

- U okviru Stručnog skupa, koji je bio podijeljen u tri segmenta, u prvom su dijelu svoja izlaganja održali: dr. sc. Frane Strikić, mr. sc. Stanislav Štambuk, Anica Benger, dipl. ing. agr. i Krešo Kralj dipl. ing. agr., prof. dr. Dubravka Škevin i dr. sc. Ivica Vlatković.

U drugom dijelu, govorili su doc. dr. sc. Donatella Verbanac, Rudolf Baldasar, dipl. ing., Žarko Kovačić, dipl. ing., te prof. dr. sc. Đani Benčić.

U trećem dijelu (u nedjelju), predavanja su održali doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, mr. sc. Miro Barbarić, mr. sc. Nenad Hrelja, Mladen Lucin i konačno Miljana Uskok, dipl. ing. agr. Sva su predavanja izazvala veliki interes, kako maslinara, tako i drugih posjetitelja Festivala.

- Na ocjenjivanju ulja ove su godine sudjelovala 163 uzorka ulja iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te iz Slovenije. Većina uzoraka osvojila je zlatnu medalju (58), srebrnih je bilo 50, brončanih 16, ekstradjevičanskih 5, djevičanskih 32 i samo 2 ulja bila su lampante.

Natjecalo se u tri kategorije:

U kategoriji ekstradjevičanskog maslinovog ulja miješanih sorti, najviše je bodova dobilo ulje maslinara Matić Josipa - Lole iz Neuma (BiH), slijedi Krbavčić Loredana (Buzet), a treće je ulje Sunčane elektrane Petrokov d.o.o. (Sv. Lovreć – Istra).

U kategoriji monosortnog ekstradjevičanskog maslinovog ulja prva tri mjesta zauzeli su Jakomin Darko (istarska belica, Koper), Adamič Miran (maurino, Izola) i Dolija 08 d.o.o.( rosinjola ,Veliki Vareški, Marčana,). U kategoriji udruga s najboljim uljima (prosjek rezultata od tri najbolje plasirana maslinara iz jedne udruge), prvo mjesto s prosjekom bodova 94,74 osvojila je Udruga „Ulika“ iz Medulina (dva ulja Dolija 08 d.o.o. i Zanini Davor). Drugo mjesto s prosjekom 94,71 bodova zauzela ja udruga „Zagrebački maslinarski institut“ (Sunčane elektrane Petrokov, Gaćina Berislav i Medvedović Zvonimir). Treće mjesto u natjecanju udruga osvojila je udruga DOSI – Koper (dva ulja Adamič Miran i Marzi Fulvio) s prosjekom od 93,48 bodova.

Šampion 2. Festivala maslina u Zagrebu 2017. je Jakomin Darko (istarska belica, Koper) s 97,21 bodova.Detaljniji rezultati za sva ekstradjevičanska ulja objavljeni su u posebnoj tablici na ovoj mrežnoj stranici.

Treći segment ovog festivala bila je prodajna izložba ulja na kojoj je sudjelovalo 36 proizvođača (OPG, PZ, udruga ili d.o.o.). Bila su izložena zaista vrhunska ekstradjevičanska maslinova ulja dobivena u ovogodišnjoj maslinarskoj sezoni. Iako je bilo oko 5000 posjetitelja (procjena), dosta je ulja ostalo neprodano. Naglasak organizatora u sljedećoj će sezoni biti pojačano oglašavanje i pravovremeno pozivanje Zagrepčana da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da na jednom mjestu odaberu vrh vrhova kvalitete hrvatske proizvodnje EDMU. Osim ovih sadržaja, na Festivalu su organizirane 4 vođene edukacije i degustacije maslinova ulja (edukatori: D. Buntić i D. Antica, obojica senzorski analitičari, „Olea“, Šibenik.). Pažnju posjetitelja izazvale su i tri kreativne radionice za pripravu krema za ruke i tijelo na bazi maslinova ulja. Voditelj svečane dodjele nagrada i diploma bio je poznati novinar Mladen Stubljar, koji je, uz nenametljivi glazbeni duo, doprinio da ova svečanost protekne u pozitivnom ozračju i da završi s pozivom na 3. Festival, koji će se održati u veljači 2018.

Fotografije Festivala možete pogledati u našoj Galeriji.Veliko hvala g.Aleni Ferini na izvrsnim fotografijama manifestacije.

K. Kovačević