Kratki osvrt o provedenom 10. Festivalu maslina u Zagrebu 2025.

22 . Travanj . 2025

Jubilarni 10. Festival maslina u Zagrebu održan je, kako je i planirano, 5. i 6. travnja 2025. u hotelu The Westin. Realizirani su svi planirani sadržaji: ocjenjivanje ulja, stručni skup, prodajna izložba i radionice.

Ocjenjivanje maslinovih ulja


Ukupno je analizirano i ocijenjeno 448 uzoraka maslinovog ulja pristiglih iz Hrvatske, Slovenije,
Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kemijsku i senzorsku analizu svih ulja proveo je profesionalni
panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA – Zadar.
Na ovogodišnjem je Festivalu analiziran i ocijenjen podjednak broj monosortnih ulja (233) kao i
onih višesortnih ulja (215). Kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU) pripada 375
uzoraka, što je 83 % svih ulja, 49 ulja bila su djevičanska (10,9%), a 24 ulja (5,3%) bila su
lampante.  Među EDMU zlatnu medalju je dobilo 170 ulja (37,9%), srebrnu 135 (30,1%), a
brončanu medalju 70 (15,6%). Na ocjenjivanju je ukupno bilo 29 (6,5%) ekološki proizvedenih
ulja.


10 najboljih ulja:


1. OPG Štucin, Labin, ujedno i šampion manifestacije
2. OPG STRANIĆ, Pazin
3. OPG KRBAVČIĆ, Buzet
4. OPG BEAKOVIĆ MAURICIO, Kaštelir
5. AGRO FRUCTUS d.o.o. SANTINI, Nova Vas
6. DENI ČERVAR, Novigrad
7. SONJA CRKVENIK, Marezige
8. DENI ČERVAR, Novigrad
9. STANCIJA SAN ANTONIO, Vodnjan
10. IVICA PEŠIĆ, Primošten


Najbolje monosortno ulje: OPG ŠTUCIN, Labin
Najbolje višesortno ulje: AGRO FRUCTUS d.o.o. SANTINI, Nova Vas
Najbolje ekološko ulje: STANCIJA SAN ANTONIO, Vodnjan
Najbolja udruga: EKO AGROUDRUGA “MASLINA”, Pula
Najbolja uljara: NONNO BRUNO, Banjole


Svi rezultati ocjenjivanja s imenima pobjednika i dobitnicima nagrada objavljeni su na stranici:
https://festivalmaslinazagreb.com/natjecanje/

Stručni skup


Na Stručnom je skupu održano 9 izlaganja uvaženih znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu, Zadru i
Splitu, instituta iz Poreča i Zagreba, kao i stručnjaka iz Vodnjana. Bili su to prof. dr. sc. Dubravka

Škevin, dr. sc. Karolina Brkić – Bubola, prof. dr. sc. Tea Bilušić, mr. sc. Srećko Gross, dr. Ivica
Vlatković, Edi Družetić, dipl. ing. agr., prof. dr. sc. Đani Benčić, doc. dr. sc. Šime Marcelić, Stjepan
Dević, mag. ing. agr. i Marijan Marjanović. Sva su predavanja bila vrlo dobro posjećena s prosječno
40 – 50 sudionika. Predavači su odgovorili na brojna pitanja zainteresiranih posjetitelja. Detalji o
njihovim predavanjima su objavljeni na stranici: https://festivalmaslinazagreb.com/predavanja/
Prodajna izložba


Na Festivalu je na Prodajnoj izložbi sudjelovalo blizu 50 OPG-ova i drugih proizvođača maslinovog
ulja, ali i sira, vina, ribe, meda, sredstava za maslinarstvo. Građani Zagreba su pokazali veliki interes
za ovim proizvodima i u velikoj mjeri se opskrbili njihovim delicijama. Zadovoljni su bili i
proizvođači i građani-kupci. Popis svih izlagača naveden je na
https://festivalmaslinazagreb.com/izlagaci/


Radionice


Održano je ukupno 12 radionica s po 20-ak sudionika, 6 za kušanje ulja, a 6 za izradu kozmetike na
bazi maslinovog ulja i lista masline.

1. Izrada kozmetičkih i dijetetskih pripravaka od ekstra djevičanskog maslinovog ulja i drugih dijelova
masline. U izradi kozmetike i dijetetike koristit će se, osim maslinovog ulja, list, koštica i komina
masline. Cilj radionice je pokazati kako napraviti niz korisnih proizvoda za svakodnevnu njegu od
vlastitih sirovina iz masline. Na radionici su pokazani načini priprave nekoliko takvih proizvoda: vrlo
blagi tekući sapun, lagani gel s antioksidansima iz lista masline, koji revitaliziraju kožu
nakon peelinga s košticama masline. bogata hidratantna krema s EVOO, koja hrani, hidratizira i
njeguje kožu.

2. Vođeno kušanje ulja – objašnjen je pravilan postupak ocjenjivanja djevičanskih maslinovih ulja.
Tijekom radionice su predstavljene metodologija kušanja kao i osnovne vrline (voćnost, gorčina,
pikantnost, fluidnost) i mane (octikavost, upaljenost, talog, plijesan, užeglost) djevičanskih
maslinovih ulja. Uz to, pojašnjeni su i glavni razlozi koji dovode do negativnih osobina u
maslinovom ulju. Ovakvim se radionicama educiraju građani i postaju informirani kupci kvalitetnih
proizvoda.


O radionicama su detalji navedeni na https://festivalmaslinazagreb.com/radionice/


Organizatori su priredili i bogati Katalog na 40-ak stranica, u kojem su navedeni program i satnica
svih događanja na Festivalu, popis svih maslinara koji su dali ulja na ocjenjivanje, popis svih izlagača
na prodajnoj izložbi, satnica Stručnog skupa sa sažetcima svih izlaganja, kao i nekoliko članaka o
aktivnosti udruge Zagrebački maslinarski institut u 2024./2025. godini. Pridodani su i logotipi
sponzora i donatora Festivala.


Osim u Katalogu, sponzori i donatori bili su navedeni i na Jumbo-plakatima, City Light oglasima, kao
i na informativnim letcima A5 koji su u velikom broju distribuirani građanima Grada Zagreba i
turistima.


Zaključno možemo reći da je 10. Festival maslina u Zagrebu u potpunosti uspio i da će organizatori
ubrzo definirati datum naredne manifestacije u 2026. godini.
U Zagrebu, 20. travnja 2025.