Osvrt na 5. Festival maslina u Zagrebu

10 . Ožujak . 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U subotu i nedjelju 22. i 23. veljače u hotelu the Westin u Zagrebu održan je 5. Festival maslina. Svi
najavljeni programi su uspješno provedeni, a u nastavku dajemo naglaske o svakome od njih.
Ocjenjivanje ulja je provela Udruga senzorskih analitičara „Olea“ iz Zadra. Od pristigla 222 uzorka ulja
iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Italije, u kategoriju ekstradjevičanskih maslinovih ulja
svrstano je 168 uzoraka, dok je djevičanskih bilo 46. Pobjednik Festivala je Đani Lubiana iz Poreča,
ujedno i pobjednik u kategoriji višesortnih ulja. Drugo mjesto, ali najbolje među monosortnim uljima
pripalo je OPG (Elena) Lupić sa sortom Rožinjola. Najbolje ekološko ulje bilo je ono Stancije st.
Antonio d.o.o. sa sortom Istarska bjelica. Najbolja udruga maslinara je bila Udruga Agroturist,
Vodnjan, a najboljom uljarom proglašena je Stancia St. Antonio, Vodnjan.

Prodajna izložba okupila je 30 OPG-ova s područja Istre, Primorja i Dalmacije, koji su prodavali svoja
ulja, ali i druge proizvode od maslina. Bilo je tu i nekoliko proizvođača vina, sira, meda, suhomesnatih
proizvoda i uporabnih predmeta od maslinova drva. Brojni posjetitelji, a procjenjujemo da ih je
Festival posjetilo preko 5.000, imali su zaista prilike nabaviti najkvalitetnije proizvode što se ovoga
časa nude u Hrvatskoj.

Vođena degustacija maslinovog ulja bila je posebno interesantna posjetiteljima. Vođeni
stručnjacima iz Olee Zadar (gđa Anastazija Milardović i g. ivica Kostović) sudionici su savladali kušanje
ulja, prepoznavali su dobre karakteristike, ali i moguće mane ulja. Ovakve edukacije pomoći će da
kupci ubuduće sami mogu prepoznavati najkvalitetnija ulja i da ne nasjedaju etiketama koje često
nisu korektno napisane i ne garantiraju da su ulja prave kategorije.
Degustacija sljubljivanja sira i vina bila je također vrlo interesantna. Vodile su je suradnice
Ministarstva poljoprivrede (Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Služba za ruralni
razvoj), gđa Višnja Krapljan i gđa Nataša Puhalek Puština. Bio je to dio projekta u kojem se nastoji na
pravilan način konzumirati nekoliko poznatih hrvatskih sireva uz tradicionalna hrvatska vina, tzv.
„vina od davnina“.

Radionica za izradu krema na bazi maslinova ulja, bio je još jedan mamac za koji se tražilo „mjesto
više“, naročito među ženskom publikom. Voditelj je bio mr. sc. Srećko Gross, iskusni farmaceut, koji
je sa svoje dvije suradnice pokazao kako se može napraviti kvalitetna krema za ruke i tijelo
korištenjem prirodnih sastojaka. Sudionici su izrađivali kreme za peeling s mikroniziranim košticama
masline, kao i gel za tijelo s ekstraktom lista masline. Dobili su i stručna objašnjenja i upute o izradi i
korištenju masline u kozmetici.

Stručni skup je ove godine okupio 9 predavača s interesantnim temama iz područja maslinarskih
projekata, nutricionizma i agro-tehničkih mjera u maslinarstvu. Detaljniji prikaz svih izloženih
predavanja opisan je u posebnom izvještaju na našoj mrežnoj stranici www.zagreboliveinstitute.hr.
Okrugli stol o nacionalnoj strategiji maslinarstva okupio je veliki broj znalaca iz područja
maslinarstva, iz Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne komore, Ministarstvo turizma,
pojedinih fakulteta (Rijeka, Split, Zagreb, Zadar, Dubrovnik), Otočnog sabora i brojnih maslinara,
uljara i maslinarskih udruga. Osim dokazanih uspjeha pojedinaca, vrijeme je da zajedno napravimo
strategiju maslinarstva i sustavno radimo na njenom provođenju.

Vrijedni prilozi uvodničara i diskutanata pokazali su da imamo veliki potencijal i da moramo ne samo
utvrditi postojeće stanje, nego planirati niz paralelnih i komplementarnih programa, koji će svi
zajedno dovesti do osmišljenog razvoja maslinarstva u Hrvatskoj. Zaključci ovoga Okruglog stola bit
će poslani svima relevantnim organizacijama i institucijama koje bi mogle doprinijeti razvoju ovog
sektora poljoprivrede.

Za vrijeme 5. Festivala također je održan sastanak Radne skupine o novim kategorijama maslinovih
ulja. Potreba za takvim skupom proizašla je iz činjenice da hrvatska ekstra djevičanska maslinova ulja
često sadrže višestruko višu koncentraciju biofenola, korisnih antioksidansa, nego što ih sadrže ulja iz
drugih Mediteranskih zemalja i što propisuju Evropski propisi. Uvodničar je bio poznati stručnjak iz
Italije, gosp. Gino Celletti, osnivač ocjenjivanja ulja Monocultivare Olive Oil, voditelj brojnih panela i
utjecajni stručnjak. Ovo je bio tek prvi sastanak, a tema je interesantna, pa će naši stručnjaci
nastaviti s analizom biofenola i isticati njihova zdravstvena svojstva. Na takav način ćemo podizati
znanje o našim kvalitetnim uljima i poticati potrošnju kod dobro informiranih potrošača.
Zaključno možemo izraziti zadovoljstvo s 5. Festivalom maslina u Zagrebu, koji postaje sve
relevantnije mjesto okupljanja maslinara, stručnjaka i potrošača maslinova ulja. Na taj način
utječemo da i kontinentalni dio naše zemlje sve više prihvaća maslinovo ulje kao vrijednu namirnicu,
što je važan cilj koji smo si postavili.