Posjetite nikada bogatiji 4.Festival maslina 23 i 24.veljače 2019 !
07 . Veljača . 2019
Sad već tradicionalni, 4. Festival maslina u Zagrebu održat će se ove godine 23. i 24. veljače
u organizaciji „Zagrebačkog maslinarskog instituta“, Udruge maslinara Zagreba i Zagrebačke
županije. Suorganizatori su: Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba u
sastavu Ministarstva poljoprivrede i Zagrebački velesajam, a pokrovitelji su: predsjednica RH
gospođa Kolinda Grabar Kitarović, te Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma,
Zagrebačka županija i Grad Zagreb. Medijski pokrovitelji su časopisi „Maslina“ i „Maslinar“.
Ova manifestacija postala je prigoda redovitog godišnjeg zimskog druženja građana Grada
Zagreba i njegovih posjetitelja diljem Hrvatske i izvan njezinih granica s maslinom i
maslinarima kao i okupljanje najboljih maslinara iz Hrvatske i susjednih zemalja, te
prezentiranje njihovih najboljih ulja.
I ove godine iznimno bogatim i raznovrsnim programom, svim posjetiteljima želimo približiti
maslinu i proizvode od masline.
Stručni skup
I ovaj put stručni skup okuplja respektabilne predavače i iznimno zanimljive i korisne teme za
sve maslinare i „one koji će to tek postati“. S prvog dana Festivala izdvajamo: o naprednim
rješenjima za osiguranje kvalitete i autentičnosti maslinovog ulja govorit će dr. sc. Karolina
Brkić Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča; o proizvodnji maslinovog ulja s
povećanom koncentracijom fenola – rezultati projekta ARISTOIL - predavanje je pripremila
prof. dr. sc.Tea Bilušić sa splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta, a o tome kako maslinovo
ulje gubi ljekovita svojstva čut ćemo od dr. Ivice Vlatkovića, vlasnika istoimenog OPG-a. O
brendiranju ekstra djevičanskih maslinovih ulja na bazi: eko-proizvodnje, jedinstvenosti,
ljekovitosti, stabilnosti i dvo-milenijske tradicije - predavanje je pripremio prof. dr. sc. Đani
Benčić i Mladen Lucin (općina Preko) s Agronomskog fakulteta i Farmaceutsko-
biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na pitanje - zašto maslinovo ulje (ne) želite
platiti više odgovorit će Goran Morović s OPG Nives Morović iz Splita. Na
promotivnom predavanju gospođa Sanja Biškup iz Petrokemije d.d. Kutina govorit će o
utjecaju ciljane gnojidbe na povećanje randmana i kvalitativnih svojstava maslinovog ulja, a o
temi koja intrigira mnoge u najrazličitijim djelatnostima, od ulaska Hrvatske u EU -
Mogućnosti korištenja potpora EU u maslinarstvu, govorit će dipl. ing. agr. Aleksandra Radić.
Nedjeljni dio stručnog skupa započet će dipl. ing. agr. Zdravko Miholić; o štetama od olujnog
vjetra na maslinicima u Istri i iskustvima na sanaciji; Danijel Katičin, Iva Rogić, Norma Fressel
i Marijan Andrašec okupili su svoja znanja i iskustva oko teme: Gospodarsko korištenje
prostora Parka prirode Vransko jezero i njegovog okruženja - Revitalizacija maslinarskog
područja Modrave. Zadranka Gordana Dragun, dipl. ing. agr. za svoje predavanje odabrala je
temu - Sustavi uzgoja maslina s naglaskom na biološku raznolikost u masliniku, a o važnosti
određivanja optimalne tehnološke zrelosti maslina govorit će mr. sc. Višnja Šimunović i dipl.
ing. agr. Tomislav Filipović. Anet Režek-Jambrak i Marijan Andrašec za temu su odabrali -
nove tehnike u proizvodnji maslinovog ulja, u rješavanju otpada iz proizvodnje ulja i
ekstrakcijama ljekovitog bilja. Ovogodišnji stručni skup završit će: doc. dr. sc. Tomislav Kos,
doc. dr. sc. Zoran Šikić, Šime Marcelić, dipl. ing. agr., Ana Gašparović Pinto, dipl. ing. agr. i
Marko Zorica, bacc. agr., Sveučilište u Zadru predstavljanjem projekta IRI „SAN – Smart
Agriculture Network“. I da sve što smo učinili radeći u masliniku „višom silom“ ne ode u
vjetar, čut ćemo na promo predavanju o osiguranju maslinika od rizika.
Edukacije i radionice
Po svemu sudeći, ovaj bi se Festival mogao nazvati i svojevrsnom akademijom o maslini i
svemu što se iz nje rodi, a ljudska kreativnost stvori pa su tu svakako i posebne stručno
vođene edukacije i radionice. Ona o degustaciji maslinovog ulja uvijek je najzanimljivija i
posjetiteljima koji žele naučiti kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje, pa će se zato održati
čak četiri puta u oba dana Festivala – po jedna prije i poslije podne. I vođene degustacije
sireva održat će se oba dana, a posebno primamljiva je ona o sljubljivanju sira i VINA od
DAVNINA, također oba dana. Damama, pogotovo onima sklonima prirodnoj i home-made
kozmetici, posebno će biti zanimljive radionice izrade kozmetičkih proizvoda na bazi
maslinovog ulja.
Prodajna izložba
Teško je reći što je središnji dio 4. Festivala maslina u Zagrebu, no zasigurno, privučeni
mirisima i okusima, ali i educirani posjetitelji neće htjeti otići praznih vrećica, bolje reći
praznih boca. U ovom dijelu Festivala sudjeluje 20-ak OPG-ova s izložbom i prodajom
maslinova ulja, ali i sireva, vina, ribe.
Maslinari će pak moći razgledati i eventualno kupiti nešto što im nedostaje iz asortimana
opreme i sredstava za maslinarstvo od 10-ak proizvođača namjenskih alata, strojeva,
hranjiva, zaštitnih sredstava i sličnih potrepština.
Među izložbenim i promotivnim štandovima su i savjetodavne službe, izbor stručnih časopisa
i osiguravatelja.
Na Festivalu će biti predstavljeni i rezultati ocjenjivanja više od 250 uzoraka maslinovih ulja,
pristiglih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Kemijsku analizu ulja proveo je Zavod
za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, a senzorsku analizu certificirani članovi
Udruge senzorskih analitičara „Olea“ iz Šibenika.
A u samo predvečerje otvorenja Festivala, petak, 22. veljače, u restoranu Ambasador,
GASTRO-GLOBUSA, s početkom u 20 održat će se:
proglašenje rezultata ocjenjivanja maslinovih ulja, pristiglih na natjecanje, dodijeliti diplome i
medalje najboljim maslinarima, udrugama i uljarama uz svečanu večeru za sudionike,
izlagače, predavače i uzvanike.
Gastro-show
Posebna zanimljivost ovogodišnjeg 4. Festivala maslina u Zagrebu je gastro-show koji ove
godine vodi tvrtka RougeMarin, zvijezda zagrebačkog kulinarskog neba u kojoj se spaja
gastronomska tradicija s kreativnim, modernim pristupom, ovaj put namirnicama u čijem je
temelju maslina kao majka svih namirnica Mediterana. Bit će zastupljena jela: Italije,
Francuske, Španjolske, Tunisa, Grčke, Hrvatske, Levanta. Od brusketa i tapenada, preko
tapasa i harisse s maslinovim uljem, do kalamata s feta sirom, paškog sira sa cvijetom soli u
maslinovom ulju, Baba ganousha, viške pogače i raznih namaza, a sve pod voditeljskom
palicom chefa Filipa Grdenića, dok će Valentina Barušić nepca posjetitelja zagolicati
zamamnim kombinacijama čokolade i pralina s maslinovim uljem.
Dobrodošli i uživajte svim čulima!