Raspored događanja i Program Stručnog skupa 2. Festivala maslina

15 . Siječanj . 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Udruga maslinara iz Zagreba i Zagrebačke županije u suorganizaciji sa Savjetodavnom službom RH, po drugi puta organizira ovu, po mnogočemu osebujnu manifestaciju u Gradu Zagrebu.  

Organizatori su osmislili bogat i raznovrstan program kojim se želi povezati i približiti maslinu i maslinare građanima Grada Zagreba.

Iz iznimno bogatog programa izdvajamo sljedeće sadržaje:

- predavanja stručnjaka i znanstvenika o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja

- predavanja o hrvatskom maslinarstvu i kvaliteti domaćih u odnosu na uvezene proizvode od masline i maslinova ulja

- kušaonice ulja vođena degustacija maslinovih ulja iliti kako prepoznati kvalitetno i razlikovati dobro od lošeg ulja

- kreativne radionice za izradu krema na bazi maslinova ulja za njegu lica i tijela 

- priprema i degustacija zdrave hrane i namirnica od maslina i maslinova ulja

- prodajna izložba domaćih kvalitetnih ulja maslinara, OPG-ova i udruga iz Istre, Primorja i Dalmacije sa svojim proizvodima.

Za hrvatske maslinare, kako profesionalce tako i rekreativce-amatere, pripremljena su stručna i zanimljiva predavanja zasnovana na najnovijim spoznajama o postizanju optimalne kvalitete proizvoda (važni koraci u masliniku, berbi, preradi i čuvanju ulja) i metodama provjere kvalitete.

Festival će predstaviti i rezultate ocjenjivačkog žirija za preko stotinu pristiglih uzoraka maslinova ulja.

Želja Organizatora je da ova manifestacija preraste u tradicionalno zimsko druženje građana Grada Zagreba s maslinom i maslinarima.Organizatorima je ujedno imperativ građanima Grada Zagreba omogućiti:

  • kupnju najboljih maslinovih ulja s cijelog područja Lijepe naše
  • sudjelovanje na kreativnim radionicama i kušaonicama ulja kao i na degustaciji namirnica od maslina i najboljih maslinovih ulja
  • razgledanje izložbe proizvoda od maslina
  • sudjelovanje u akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina koja će se za vrijeme Festivala održati u prostoru izložbe.

U Hrvatski registar se mogu upisati svi građani koji su između 18 i 40 godina starosti i dobrog općeg zdravlja i na taj način povećati šanse za ozdravljenje oboljelim osobama u Hrvatskoj i inozemstvu u potrazi za podudarnim darivateljem krvotvornih matičnih stanica.Pokrovitelji ovog festivala su Ministarstvo poljoprivrede, Zagrebačka županija, a očekuje se i pokroviteljstvo Grada Zagreba. Medijski pokrovitelji su Hanza Media (Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i časopis „Maslina“), te Zadarski list. O festivalu će izvijestiti i brojne radio postaje, te TV-emisije. Već je objavljeno nekoliko članaka o Festivalu, a do samog termina izložbe te će objave biti i češće. Informacija o Festivalu objavljena je i na mrežnoj stranici Turističke zajednice Grada Zagreba, što je dokaz više da će brojni Zagrepčani i njihovi gosti posjetiti Festival.

Svoje su sudjelovanje potvrdili vrhunski znanstvenici i predavači iz područja maslinarstva i nutricionizma: prof. dr. sc. Đani Benčić (Agronomski fakultet), prof. dr. sc. Dubravka Škevin i doc. dr. sc. Darija Vranešić-Bender (Klinička bolnica Rebro, Zagreb), doc. dr. sc. Donatella Verbanac (Medicinski fakultet), svi sa Sveučilišta u Zagrebu. Nadalje, svoja će izlaganja održati dr. sc. Ivica Vlatković, poznati liječnik i maslinar, dr. sc. Frane Strikić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša (Split), dr. sc. Miro Barbarić iz Federalnog agro-mediteranskog zavoda (Mostar, BiH), te nekoliko istaknutih stručnjaka iz Savjetodavne službe RH, iz Istre (mr. sc. Nenad Hrelja, Pula) i Dalmacije (mr. sc. Stanko Štambuk, Hvar i Žarko Krnić, Omiš). Predviđeno je i predavanje g. Mladena Lucina (Preko) o dvije tisuće godina maslinarstva na otoku Ugljanu. Dakle, predavanja na Stručnom skupu će zaista biti raznolika i sigurno će izazvati pažnju i maslinara, ali i brojnih posjetitelja zagrebačkog festivala.

Budući da je Festival orijentiran na zdravlje i mnogostruke koristi maslinova ulja, Organizatori ovom manifestacijom žele uz „zdravo“ činiti i „dobro“ te cijelom događanju dati i jedan humanitarni aspekt. Ove godine smo se povezali sa Zakladom „Ana Rukavina“ koja će za vrijeme trajanja Festivala održati akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u subotu 4. veljače od 15 do 17 sati. Pozivamo sve posjetitelje i maslinare da se kratko zaustave uz štand Zaklade i upoznaju s njenim radom te one starosti između 18 i 40 godina da se upišu u Registar te tako pomognu oboljelima diljem svijeta da nađu svog podudarnog darivatelja.
Preliminarni program Festivala nalazi se u nastavku ovog dokumenta.  

Posebnost ocjenjivanja i natjecanja na ovom Festivalu je i želja da se međusobno usporede rezultati pojedinih maslinarskih udruga. Ukoliko dođe više uzoraka iz iste maslinarske udruge (najmanje tri), usporedit će se kumulativne ocjene ulja te udruge s onima iz drugih udruga, te dodijeliti nagrada za najbolju udrugu. Ova nagrada će se dodijeliti samo ako pristignu uzorci iz najmanje tri udruge. S obzirom na najave, očekujemo znatno više prijava. Zdrava konkurencija potiče na podizanje kvalitete.

Uvjeren sam da će Festival uspjeti i da će se ostvariti veći dio ovih ambicioznih ciljeva.

Pozivamo sve građane Grada Zagreba, one male i one velike, da 4. i 5. veljače 2017. dođu na Zagrebački velesajam na „druženje s maslinom“, dobro se zabave, ponešto nauče, probaju vrhunska domaća ulja i zdravu i ukusnu hranu pripravljenu s maslinama i maslinovim uljem te iskoriste ovu jedinstvenu priliku osobno upoznati i maslinare iz cijele Hrvatske.

Radujemo se zajedničkom okupljanju oko masline prvoga vikenda u veljači 2017.!

Krunoslav Kovačević

Predsjednik Organizacijskog odbora

2. Festival maslina u Zagrebu 2017.