Tradicija nije prekinuta - Završio 6. Festival maslina u Zagrebu 2021.

07 . Lipanj . 2021

Upravo je završio 6. Festival maslina u Zagrebu, prva održana prodajna izložba na Trgu bana Jelačića nakon više od godinu dana pauze uzrokovane corona virusom. Na oko 30 štandova, posjetitelji su mogli kupiti vrhunska maslinova ulja od provjerenih i višestruko nagrađivanih maslinara, prvenstveno iz Istre. Osim njih, našlo se tu i drugih delicija kao što su bučino ulje, med, više vrsta sireva, vino, pršut i panceta, kao i ljekoviti ekstrakti i čaj od lista masline.

 

Osim ovih proizvođača, predstavili su se časopisi Maslina i Maslinar iz Splita koji vjerno prate tematiku maslinarstva već više od deset godina. Brojnim Zagrepčanima predstavili smo i našu udrugu, Zagrebački maslinarski institut. Pripremljen je kvalitetan katalog u kojem su bili opisani svi izlagači, što je uvelike pomoglo kupcima da budu informirani o proizvodima i proizvođačima. Također, u katalogu je predstavljena i naša udruga koja ove godine obilježava desetu godišnjicu rada.

 

Ova manifestacija pobudila je i pažnju medija koji su obavještavali građane o festivalu. Aktivne su bile radio stanice (Radio Sljeme, Radio Samobor, HRT), TV Mreža, portali Agroklub, Maslina i Maslinar. Očekujemo da će ovi mediji objaviti i niz reportaža s događaja, ali objaviti i razgovore s mnogim proizvođačima. Ne treba zanemariti i mnogobrojne objave na društvenim mrežama i drugim digitalnim medijima.

 

Na kraju ovog kratkog prikaza izražavamo zadovoljstvo što smo uspjeli održati ovogodišnji festival unatoč svim izazovima i što nismo prekinuli tradiciju. S optimizmom čekamo ovogodišnju maslinarsku sezonu, iza koje će početi pripreme za 7. Festival maslina u Zagrebu. Ukoliko pandemija popusti, nadamo se da ćemo moći organizirati taj događaj na uobičajeni način, u zatvorenom prostoru. Vratit će se i svi sadržaji – ocjenjivanje ulja, radionice, stručna predavanja te svečana dodjela nagrada.

 

Za uspjeh ovog festivala najviše je zaslužna vrlo agilna predsjednica organizacijskog odbora gđa Božica Kliman i volonteri Antonia, Ivica, Nika, Ana, Linardo, Kruno, Srećko, Miodrag, Marijan. Veliko hvala suorganizatoru i pokrovitelju - Ministarstvu poljoprivrede, partneru - Hrvatska turistička zajednica te pokrovitelju - Gradu Zagrebu.

Više podataka o ovom festivalu može se vidjeti na www.zagreboliveinstitute.hr