Uspješno završen 1.Festival maslina u Zagrebu

11 . Svibanj . 2016

Uspješno završen 1. Festival maslina u Zagrebu

 

U nedjelju, 7. veljače, navečer na Zagrebačkom velesajmu uspješno je završen 1. Festival maslina u Zagrebu. Izložbeni prostor paviljona 7 i 7a, u dva dana posjetilo je nekoliko tisuća građana koji su imali priliku čuti i niz predavanja na Stručnom skupu na kojem je svoja izlaganja iznijelo 15 vrhunskih znanstvenika i stručnjaka. Zainteresirani građani su do posljednjeg mjesta ispunili predavaonicu, što pokazuje da su teme bile vrlo zanimljive kao i predavači. Zacrtani program Festivala ostvaren je u cijelosti.

Najviše pažnje posjetitelji Festivala posvetili su brojnim maslinarima koji su na svojim štandovima prodavali vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja. Po riječima nositelja OPG-ova koji su prodavali svoje proizvode, izrazito su zadovoljni zanimanjem zagrebačke publike za njihova ulja, ali i za druge proizvode od maslinova ploda, lista ili drveta.

U nizu vođenih degustacija maslinova ulja, iz prve su ruke, od voditelja senzorskih analitičara Damira Buntića, posjetitelji su mogli naučiti kako se kušaju maslinova ulja, kako prepoznaju njihove pozitivne karakteristike, a kako se mogu otkriti kvalitativni nedostatci lošijih ulja. Cilj Organizatora bio je upoznati građane s iznimnom kvalitetom najboljih ulja da bi u budućnosti znati tražiti baš takva ulja i izbjegavati ona koja nemaju takve kvalitativne odlike.

Održane su i iznimno zanimljive i posjećene radionice o korištenju maslinova ulja u pripremi krema za ruke i tijelo uz dodatak biljnih ekstrakata lavande, smilja ili dugih prirodnih sastojaka.

Posebnu je pozornost izazvalo 12 najboljih ulja s ovogodišnjeg natjecanja koja su bila izložena te su ih posjetitelji mogli kušati i uživati u njihovu okusu i mirisu: Agroprodukt d.o.o. (Pula), Josip i Pero Matić (Neum, BiH), Joško Veža (Brist), OPG „Koruna“ Surać Lucija i Božo (Briševo), Ivica Vlatković (Novigrad), OPG „Minino“ Berislav Gaćina (Široke, Primošten), Dalibor Jerić (Gata), Ivan Blažević (Draguć), Marin Matešić (Diklo) i OPG Majić – Brač Oliva.

Za maslinare koji su sudjelovali na natjecanju, glavni događaj je bilo proglašenje rezultata te komentari voditelja panela ocjenjivača o ovogodišnjim uljima. Bez sumnje, ovogodišnja ulja u velikoj su mjeri ekstra djevičanska i vrhunske kvalitete. Izvještaj o rezultatima ocjenjivanja 87 pristiglih ulja nalazi se u posebnoj tablici na ovoj mrežnoj stranici.

Pobjednik u kategoriji „miješane sorte“ je Agroprodukt d.o.o. s 96,60 bodova. Drugo mjesto u toj kategoriji osvojili su braća Josip i Pero Majić (96,35 bodova), a treće mjesto Lucija i Božo Surać (OPG „Koruna“) s 96,20 bodova.

U kategoriji „monosortna ulja“ pobjednik je također Agroprodukt d.o.o. s 96,50 bodova (sorta buža). Drugo mjesto je osvojio maslinar Joško Veža s 96,30(sorta coratina), a treće mjesto Berislav Gaćina s 96 bodova (sorta oblica).

Na ovom su natjecanju dodijeljene i tri nagrade za najbolje udruge (prosjek tri najbolje plasirana ulja iz iste udruge). Pobjednik je Udruga maslinara „Paićuša Pisak“ s prosječnom ocjenom 95,83 bodova, druga je Udruga maslinara i uljara „Poličnik“ s 95,57 bodova, a treća je udruga „Zagrebački maslinarski institut“ s prosječnom ocjenom 94,68 bodova.

Ukupni pobjednik ovog natjecanja, za ulje s najviše bodova bez obzira na kategoriju, je Agroprodukt d.o.o. iz Pule.

Prema reakcijama publike, maslinara, stručnjaka i izlagača nema sumnje da je 1. Festival maslina u Zagrebu potpuni uspjeh i da će postati mjesto okupljanja najboljih maslinara i stručnjaka iz područja zdravlja i nutricionizma za zagrebačku publiku.

 

K. Kovačević