Veliki odaziv maslinara na 8. Festival maslina u Zagrebu

26 . Siječanj . 2023

Na 8. Festival maslina u Zagrebu, koji će se održati 4. i 5. ožujka 2023. u hotelu Westin u Zagrebu, na analizu i ocjenjivanje pristiglo je do sad 288 uzoraka ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Približno polovica ulja su monosortna, a ostala su miješana ulja od više sorti maslina. Oko 10 % svih ulja su ulja s ekološkim certifikatom.

Interesantan je podatak da je više od trećine ulja (110) pristiglo od članova organiziranih u maslinarske udruge: iz Plomina, udruge Paićuša - Pisak, iz Istarske županije, Tar Vabriga, DOSI – Društvo oljkarjev Slovenske Istre, udruge iz Pule, Vrsara, Vodnjana, iz Zagreba, te više manjih udruga, dok su ostala ulja od pojedinačnih maslinara.

Sva ulja trenutno analizira i ocjenjuje panel Olea – Zadar. Kemijska analiza obuhvaća određivanje SMK (% oleinske kiseline) i PB ( mEqv O2/kg ) prema Pravilniku o uljima od ploda i komine maslina (NN 07/09;112/09). Senzorska analiza i ocjenjivanje svih uzoraka provodi se metodom COI/T.20/Doc.No 15/Rev. 6: određuju se intenziteti pozitivnih i negativnih svojstava i klasifikacija prema Pravilniku o uljima od ploda i komine maslina (NN 07/09;112/09)., ocjenjivanje bodovnom skalom 0-100 bodova.

Na Festivalu će biti prezentirano više predavanja o nutritivnoj i zdravstvenoj ulozi maslinova ulja, te novitetima u uzgoju maslinika i drugim interesantnim temama.

Veliki interes posjetitelja očekuje se za vođene degustacije kušanja maslinova ulja, kao i za radionice za izradu kozmetike i dijetetskih proizvoda na bazi maslinova ulja ili lista masline.

Za sudjelovanje na 8. Festivalu postoji i veliki interes za prodajnu izložbu ulja, te srodnih prehrambenih proizvoda kao što su sir, vino, lješnjaci, orasi, med, kao i sredstava i opreme za maslinarstvo. Još postoji određeni broj prodajnih mjesta koja nisu popunjena, pa se pozivaju zainteresirani proizvođači da se najkasnije do sredine veljače jave organizatoru.

Uvjeti izlaganja su navedeni u priloženom Prijavnom listu.