Završio 3. Festival maslina u Zagrebu 2018.

27 . Veljača . 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

U nedjelju navečer 25. veljače 2018., završio je vrlo uspješni 3. Festival maslina u Zagrebu. Ostvareni su svi najavljivani i planirani ciljevi. Održano je ocjenjivanje 288 uzoraka maslinovih ulja, pristiglih iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Provedeno je devet radionica – tri degustacije sireva u organizaciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, tri degustacije ulja i tri radionice za izradu krema na bazi maslinovog ulja. Na svakoj od ovih degustacija ili radionica prosječno je sudjelovalo više desetaka sudionika.

Rezultati ocjenjivanja, koji su proglašeni u subotu navečer na „Maslinarskoj večeri“ u GastroGlobusu na Zagrebačkom velesajmu, objavljeni su već u nedjelju 25. veljače na web-stranici udruge (www.zagreboliveinstitute.hr), pa ih ovdje ne ćemo ponavljati. Ukratko, kvaliteta pristiglih ulja bila je vrhunska, tako da je dodijeljeno ukupno 134 zlatnih, 57 srebrnih i 25 brončanih medalja.

U kategoriji ulja miješanih sorti pobjednik je Ursaria d.o.o., Limski kanal, drugo mjesto zauzelo je ulje Arula Marko (Buje), a treće mjesto među zlatnim medaljama zauzela je Aurora Volarević (Mali Turini, Istra).

U kategoriji sortnih maslinovih ulja pobjednik je postao Poldan Saša, Veliki Mlun, Istra, , drugo mjesto pripalo je Stanciji St. Antonio d.o.o.(Vodnjan) za karbonacu, a treće mjesto među zlatnim medaljama osvojio je Adamič Martin (Baredi, Izola, Slovenija).

„Šampion“ natjecanja, maslinar s najvećim broje bodova na cijelom ocjenjivanju, ukupno 98.30 bodova, postao je Poldan Saša, Veliki Mlun, Istra.

Na 3. Festivalu su se ocjenjivale i najbolje uljare, kao i najbolje maslinarske udruge. Kriterij je bio zbroj ocjena najbolja 3 uzroka prerađena u istoj uljari, odn. zbroj ocjena najbolja 3 uzorka maslinara iz pojedine udruge.

Najboljom među uljarama proglašena je Uljara Stancija San Antonio, druga je bila Uljara Benegnu, dok je treće mjesto među uljarama osvojila je Uljara Torkop.

Prvo mjesto među udrugama osvojila udruga Zagrebački maslinarski institut, s najvišom prosječnom ocjenom za tri uzorka ulja, druga je bila Udruga Agroturist Vodnjan, dok je treće mjesto među udrugama za najkvalitetnija ekstradjevičanska maslinova ulja osvojila Udruga maslinarki Istre.

U prodajnoj izložbi sudjelovalo je 27 OPG-ova i drugih proizvođača maslinova ulja, ali i drugih srodnih proizvoda. Osim pojedinačnih proizvođača, sudjelovale su i dvije županije: Istarska županija s tri grupe proizvoda (ulje, sir i kobasice) te Šibensko-kninska županija. Nažalost zbog jako lošeg vremena (snijeg i vjetar) neki proizvođači i predavači nisu mogli doći. Zagrepčana, zainteresiranih za degustaciju i kupnju ovih proizvoda, bilo je znatno više nego u prošlim godinama. Bilo je i desetak proizvođača opreme i sredstava za maslinarstvo, te  osiguravatelj (Croatia osiguranje d.d.) i savjetodavac (Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba), sve na usluzi maslinarima.

Posjetiteljima je bilo na raspolaganju za degustaciju 15 najbolje ocijenjenih ulja s ovogodišnjeg natjecanja, a među njima i ono od šampiona.

Stručni skup je bio vrlo kvalitetan i obuhvaćao je predavanja znanstvenika i stručnjaka iz širokog područja agro-tehničkih mjera u maslinarstvu, nutricionizma i zdravstvenih karakteristika maslinova ulja, primjera revitalizacije zapuštenih maslinika u Parku prirode Vransko jezero, inicijativa za ruralni razvoj na bazi maslinarstva, korištenje biomase iz maslinika (EU-projekt), o ekološkom maslinarstvu, sadnji kapara i drugih biljaka u borbi protiv štetnika. 

Bila je prezentirana i jedinstvena aplikacija za praćenje i vođenje svih radova u masliniku (OliveManager). Bila je tu i tema iz etnologije, o tradiciji maslinarstva u Hrvatskoj, te tema o rekonstrukciji rimske uljare na otoku Ugljanu (Muline). Na ovim mrežnim stranicama nastojat ćemo u narednim mjesecima prikazati sva spomenuta područja na nešto detaljniji način.

Već su počele stizati reakcije na ovaj festival i s ponosom možemo navesti da su mahom pozitivne. Svi prepoznaju potencijal za napredovanje u povezivanju županija i udruga, u potencijalu za međunarodnu suradnju, te naročito u podizanju svijesti o kvaliteti maslinova ulja i potrebi da se poveća njegova potrošnja. To su prepoznali i uzvanici na svečanom otvorenju, g. Zdravko Tušek ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, g. Emil Tuk, pročelnik Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, g. Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, kao i g. Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH.

Posebno smo ponosni na naše izlagače, neke već i dugogodišnje, koji su nam pomogli da realiziramo ovu manifesticiju i svakako ćemo saslušati sve njihove sugestije i prijedloge za daljnja poboljšanja.

S tim zapažanjima i potvrđenim ciljevima, Organizacijski odbor će sumirati sva postignuća ovogodišnjeg festivala i već ovog proljeća započeti pripreme za 4. Festival maslina u Zagrebu, veljača 2019.

Upućujemo Vas na velik broj fotografija sa Festivala u našoj Galeriji fotografija:

http://www.zagreboliveinstitute.hr/hr/galerija