Završio 4. Festival maslina u Zagreb

25 . Veljača . 2019

 

 

 

 

 

 

 

 


U nedjelju 24. veljače 2019. završio je 4. Festival maslina u Zagrebu, manifestacija koja je po četvrti
puta ponudila posjetiteljima široku paletu događanja i proizvoda. Bili su obuhvaćeni svi elementi
koncepta koji je usvojen od osnutka ovoga festivala, a to su ocjenjivanje najboljih ovogodišnjih ulja,
edukacija posjetitelja i maslinara, stručni skup, prodajna izložba najboljih ulja, opreme i sredstava za
maslinarstvo, te gastronomski program s jelima na bazi maslina i maslinova ulja.
Organizator Festivala bila je udruga Zagrebački maslinarski institut, a suorganizatori Ministarstvo
poljoprivrede i Zagrebački velesajam. Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala bili su predsjednica
Republike, gđa Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma,
Zagrebačka županija i Grad Zagreb.
Na prigodnoj svečanosti, u petak 22. veljače navečer, objavljeni su rezultati i uručene nagrade
najboljim maslinarima, čija su ulja ocijenjena u okviru 4. Festivala maslina u Zagrebu. Svečanosti je
nazočila i predsjednica Republike, gđa Kolinda Grabar Kitarović, koja je pohvalila organizatore ovoga
festivala i čestitala svim nagrađenicima.

Rezultati ocjenjivanja ulja
Od 250 pristiglih uzoraka iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, ekstra-djevičanskih je bilo 186,
od toga je 102 dobilo zlatnu medalju, 43 srebrnu, a 23 brončanu. Ostala ulja su bila djevičanska, a
loših ulja (lampante) na ovom ocjenjivanju uopće nije bilo.
Šampion natjecanja je Magran obrt iz Pule, s 97,62 bodova. Drugi po broju bodova je Darko Jakomin
iz Kopra (Slovenija) s 97,60 bodova, a treći je Vanja Dujc iz Izole (Slovenija) s 97,45 bodova. Sva tri
maslinara imala su sortna ulja (leccino, istraska bjelica. odn. itrana) proizvedena u eko-uzgoju. Među
prvih deset ulja šest ih je bilo iz Hrvatske, tri iz Slovenije, a jedno ulje iz Bosne i Hercegovine.
U višesortnim uljima prvo mjesto, s posve istim brojem bodova (97,22), dijele Agroprodukt d.o.o.
Pula i Sabadin Daniel (Koper, Slovenija). Treće mjesto osvojila je Aurora Volarević (Mali Turini, Istra) s
96,85 bodova.
Na ovom su ocjenjivanju dodijeljene nagrade i najboljim maslinarskim udrugama, te najboljim
uljarama. U konkurenciju su uzimana tri najbolja ulja iz pojedine udruge, odn. uljare. Među udrugama
pobjednik je udruga Zagrebački maslinarski institut s prosječnom ocjenom za 3 najbolje ocijenjena
ulja od 96,85. Druga među udrugama je DOSI (Koper, Slovenija) s prosječnom ocjenom za tri ulja od
95,82. Treće rangirana udruga je Agroturist Vodnjan s prosječnom ocjenom 94,51.
Najbolja uljara je bila San Antonio Vodnjan s prosječnom ocjenom za tri najbolja ulja 96.00 . Drugo
mjesto među uljarama zauzela je Uljara Grubić – Bale s 94,86 bodova. Treće mjesto među uljarama
osvojila je Uljara Benvegnu, Krasica s prosjekom za tri ulja 94,84.
Detaljni popis svih rezultata obavljen je na mrežnoj stranici www.zagreboliveinstitute.hr
Svečano otvorenje 4. Festivala održano je u subotu 23. veljače u 12 sati u Kongresnom centru
Zagrebačkog velesajma. Sve je iznenadila Renata Sabljak emocionalnom izvedbom hrvatske himne.
Uslijedilo je obraćanje i pozdrav predsjednika Zagrebačkog maslinarskog instituta, organizatora
Festivala, Krunoslava Kovačevića, a zatim je pozdravne riječi uputio g. Tugomir Majdak, državni tajnik
Ministarstva poljoprivrede. Riječi pozdrava i poruke maslinarima i posjetiteljima uputio je g. Milan
Bandić (i sam maslinar), gradonačelnik Grada Zagreba. Time je 4. Festival bio otvoren, a gosti i brojni
posjetitelji razgledali su cijelu izložbu i razgovarali s maslinarima.


Stručni skup

Drugi dio Festivala bio je Stručni skup, na kojem je izloženo 14 predavanja s temama interesantnim i
za maslinare, ali i za posjetitelje koje zanima zdravi život, očuvanje prirode, zdravstvena svojstva
polifenola iz maslinova ulja, primjeri izvrsnosti, podizanje kvalitete itd. Predavači su bili iz
Ministarstva poljoprivrede (bivše Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe), s
Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, s Odjela za agronomiju, ekologiju i akvakulturu
Sveučilišta u Zadru, s Agronomskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s
Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Petrokemije - Kutina, Croatia osiguranja i još nekoliko
institucija. Predstavljeni su i projekti „Aristoil“, međunarodni projekt Sveučilišta u Splitu s partnerima
iz Grčke, Španjolske, Italije i Cipra, te projekt IRI „SAN - Smart Agriculture Network“ Sveučilišta u
Zadru.
Detaljniji podatci s naslovima i sažetcima pojedinih predavanja također su objavljeni na mrežnoj
stranici www.zagreboliveinstitute.hr.


Radionice i degustacije
Posjetitelje su naročito zanimale radionice: vođena degustacija ulja, vođena degustacija sireva,
sljubljivanje sira i „vina od davnina“, te izrada kozmetike na bazi maslinova ulja. Održan je i
„networking event“ projekta Aristoil. Na svakoj od ovih radionica, a bilo ih je ukupno 12, sudjelovalo
je po 30 – 40 sudionika.
Prodajna izložba
Na prodajnoj izložbi sudjelovalo je preko 20 proizvođača maslinova ulja i proizvoda od maslina iz
Istre, Hrvatskog primorja i Dalmacije. Također, bilo je dodatnih 20 izlagača drugih proizvoda (sir,
vino), te opreme i sredstava za maslinarstvo, specijalizirani časopisi, Croatia osiguranje d.d.,
Ministarstvo poljoprivrede, ukrasne biljke itd.
Gastro-show
Veliki interes posjetitelja pobudio je kulinarski gastro-show, koji je proveo partner organizatora,
RougeMarin. Cijelo vrijeme trajanja Festivala pripremala su se i nudila jela na bazi maslina i maslinova
ulja, karakteristična za Hrvatsku, ali i za druge zemlje Mediterana (Italija, Francuska, Španjolska,
Tunis, Grčka). Uz to, nudile su se i slastice s maslinovim uljem – praline i čokolada.
Na samom ulazu u prostor Kongresnog centra vrijedne kuharice su pohale masline, specijalitet
našega člana Srećka Grossa, što je izazvalo veliki interes i pohvale sviju koji su kušali taj jednostavni,
ali ukusan specijalitet.
Prema gruboj procjeni, ovogodišnji je festival posjetilo oko 15.000 posjetitelja, što je znatno više
nego prethodnih godina. Tome je pridonijelo i lijepo vrijeme, hladno, ali sunčano i brojne najave
ovoga događaja, koji očito postaje središnje mjesto s ovim sadržajem u Hrvatskoj. Zadovoljstvo
organizatora potvrđuju i gosti i izlagači, koji su se pohvalno izrazili o svim detaljima ovoga festivala i
najavili svoj dolazak i sljedeće godine, kada će se obilježiti mali jubilej, 5. godina festivala.

Krunoslav Kovačević