Predstavljamo zanimljivu knjigu Dr. Mirka Gugića :

01 . Kolovoz . 2017

Recenzija knjige “Maslina i proizvodi“,Dr. sc. Željko Mokrovčak

Autor je ovu knjigu nastojao učiniti pristupačnom širokom krugu zainteresiranih stručnjaka naše zemlje i time obogatio stručnu i znanstvenu literaturu s područja maslinarstva. Knjiga je vrlo opsežna, bogata s mnogo kvalitetnih osobnih podataka autora dobivenih dugogodišnjim istraživanjem.

    Podijeljena u 15 poglavlja knjiga detaljno obuhvaća cjelovita poglavlja agronomije, kemije i tehnologije prerade i proizvodnje maslina i maslinovog ulja.

    U tehnološkom dijelu uz procese proizvodnje i prerade maslinova ulja autor je dao tumačenje mnogih tehnoloških operacija s konstruktivnim rješenjem. Dugogodišnjim radom autor je svojim iskustvom odlučio koliko gradiva treba posvetiti tehnološkim procesima, a koliko operacijama.

    Kod pisanja ove knjige autor je koristio najnoviju literaturu, a sadržaj je obogatio podacima i rezultatima svog rada koji su u ovoj knjizi prvi put izneseni. Autor je završio više specijalizacija iz konzerviranja maslina, proizvodnje maslinovog ulja i senzorike maslinovog ulja u Italiji, Španjolskoj, Turskoj, Tunisu i SAD – u, a istom ili sličnom problematikom bavio se pri izradi magisterija i doktorata. Autor je prvi proglašeni Vitez maslinova ulja u Hrvatskoj i međunarodni Vitez maslinovog ulja.

   Kao zaključak, ova izvrsna knjiga daje gotovo sve odgovore čitateljima, bili oni tehnički i tehnološki educirani ili se samo zanimaju za maslinarstvo. Autor je svojim riječima objasnio značenje ove knjige „ dragi maslinari dajem vam kulturu, odnosite se pravilno prema toj kulturi i širite tu kulturu…“

Dr. sc. Željko Mokrovčak

 

Knjige možete naručiti kod našeg člana g.Filipovića, kontakt :

Tomislav Filipović dipl.ing.

GSM: +385923391379

e-mail: niranaliza@gmail.com