Prvi članovi naše Udruge osposobljeni za posao maslinara

02 . Ožujak . 2017

Prvi članovi zagrebačke udruge osposobljeni za posao maslinara

Udruga „Zagrebački maslinarski institut“ za svoje je članove organizirala osposobljavanje za posao maslinara, odn. maslinarke. Edukacija je provedena u organizaciji POU „Libar“ iz Šibenika. Predavači su teoretski dio nastave obavili u sjedištu udruge u Maloj Gorici pokraj Zagreba, a praktični dio je obavljen u maslinicima u okolici Šibenika.

Obradili su ove teme: opća područja maslinarstva, fiziologiju masline, podizanje maslinika, agrotehničke mjere u maslinarstvu, strojeve i alate, sorte maslina, rezidbu maslina, prstenovanje, razmnožavanje, kada brati masline, kontrolu korova, štetnike u maslini, bolesti na maslini, sredstva za zaštitu bilja i njihovu primjenu, ekološke uvjete uzgoja masline, preradu maslina, definiciju i vrste maslinova ulja, te čimbenike kakvoće maslinova ulja.

 

Stručni predavači bili su diplomirani inženjeri, odn. magistri agronomije Marijan Tomić, Marko Dobrić, Gordana Kozarić-Silov i Ivo Juras. Za maslinare je najinteresantnije bilo sudjelovati u praktičnom radu, koji su obavili u maslinicima Prižba na Srimi, Kitica blizu Vodica i Krković, sve u blizini Šibenika. Ovih nekoliko fotografija pokazuje interes s kojim su novopečeni maslinari pratili i sudjelovali u praktičnom radu.

Na ovaj način je prvih jedanaest članova udruge osposobljeno za poslove maslinara. Udruga namjerava isti tip edukacije organizirati za još jednu grupu svojih članova.

 

Krunoslav Kovačević, predsjednik udruge