XYLELLA FASTIDIOSA SE PROŠIRILA NA NAJVEĆE SVJETSKO PODRUČJE PROIZVODNJE MASLINOVOG ULJA

10 . Srpanj . 2017

 

 

 

 

 

 

 

Smrtonosne bakterije koje su prošle godine uništavale masline u Italiji sada su otkrivene u  voćnjacima badema  u Andaluziji - najvećem svjetskom području proizvodnje maslinovog ulja - što predstavlja još jedan izazov industriji.Znanstvenici su potvrdili da je patogen poznat kao Xylella fastidiosa zarazio stabla badema u regiji Valencia u Španjolskoj. Barem do sada, stabla maslina u blizini mjesta izbijanja ostala je nepromijenjena. Dužnosnici su uništili oko 300 stabala maslina kao mjeru opreza i raspršili prostor za insekte kao što su cvrčci i jabučice za koje se zna da šire bolest.

Xylella fastidiosa je smrtonosna na stablima maslina, uzrokujući duboki efekt sušenja koji blokira  provodnice hranjiva  i  vode unutar  biljke i ostavlja stabla kao da su izgorjela vatrom. Bolest  je  nazvana "gubom maslina" i "Ebolom maslina".Bakterije su prvi put otkrivene u talijanskim šumarcima  2013. godini i brzo se preširila. Prošle  godine dužnosnici su uništili više od milijun stabala maslina u pokušaju da se zaustavi širenje bakterija.

Španjolski dužnosnici kažu da su prvi put uočili Xylella fastidiosau u svojoj zemlji u trešnjama na otoku Mallorca. No, u lipnju su znanstvenici prvi put otkrili patogena na kopnu - u bademima u regiji koja proizvodi  i masline u Valenciji.

Španjolska proizvodi otprilike polovicu svjetske ponude maslinovog ulja. Nedavno opsežno testiranje u Andaluziji nije pokazalo znakove bolesti, a dužnosnici su proglasili regiju "bez Xylide".Ne postoji poznati lijek za infekciju Xylella fastidiosa.Europska unija je Xylellu fastidiosu nazvala i  označila kao jedan od najopasnijih biljnih patogena na zemlji, uz mogućnost uništenja višestrukih usjeva na brz način.

Vjeruje se da je Xylella fastidiosa nastala u Americi. Jedna vrsta bakterija napadala je stabla badema i pecana u Kaliforniji i južnom dijelu SAD-u.Borba protiv bolesti u Europi pokazala se teška. Kada su vlasti uništile stabla u Italiji u pokušaju zaustavljanja širenja bakterija, potaknula je reakciju lokalnih aktivista. Jedan lokalni tužitelj pokrenuo je kaznenu istragu znanstvenicima koji su sudjelovali u uklanjanju stabala. Računala i evidencija znanstvenika oduzeta su.Nedugo nakon što je ta istraga započela, Europska komisija pokrenula je postupak za kršenje -  i ispitivanje je li država članica propustila pridržavati se zakona Europske unije - tvrdeći da Italija nije uspjela brzo provesti mjere zaštite.

Dodavanje strahova među poljoprivrednim dužnosnicima da je u Mallorci nedavno otkriveno X. fastidiosa fastidiosa , podvrsta Xylella fastidiosa koja se rodila Srednjoj Amerikci.Jedini je spas što su fitopatolozi utvrdili da Leccino i FS 17 klon su otporni na nju i počeli su precjepljivati zaražena stabla u Salentu. Nakon 1. godine imaju dobre rezultate.

 

dr.Ivica Vlatković