O nama

Zagrebački maslinarski institut je neprofitna udruga maslinara koji žive u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske.

Udruga je osnovana početkom 2011. godine, a osnovni su joj ciljevi:

  • udruživanje maslinara koji žive u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske;
  • međusobno informiranje maslinara, prenošenje najboljih iskustava i prakse;
  • podizanje razine znanja i razumijevanja tematike vezane uz masline i maslinovo ulje (odabir sorte, sadnja,
  • rezidba, gnojidba, navodnjavanje, obrada tla, zaštita, berba, prijevoz, prerada, čuvanje, ambalaža, pakiranje,
  • etikete, skladištenje itd.);
  • promoviranje konzumiranja maslina i maslinova ulja u prehrani i širokoj potrošnji;
  • edukacija građana o nutritivnoj i zdravstvenoj dobrobiti korištenjem maslinova ulja;
  • organiziranje Festivala maslina u Zagrebu, manifestacije koja povezuje maslinare s građanima, daje mogućnost
  • ocjenjivanja najboljih ulja, edukacije građana i kupnje najkvalitetnijih hrvatskih ulja;
  • zajednički nastup članova u prodaju tržnih viškova;
  • ostale aktivnosti u vezi s maslinama i maslinarstvom na dobrobit udruge, njezinih članova i šire zajednice.


Udrugom upravlja Upravni odbor čiji su članovi izabrani na Skupštini udruge 22. svibnju 2022.
Srećko Gross (predsjednik), Ivica Pešić (tajnik), Juraj Ivanković (blagajnik), Krunoslav Kovačević (likvidator)
te Josipa Ćakarun Miletić, Nikša Šimunović i Višnja Šimunović (članovi).

Festival maslina u Zagrebu

Festival maslina u Zagrebu postala je renomirana međunarodna manifestacija koju organizira udruga
Zagrebački maslinarski institut. Iako udruga djeluje još od 2011., Prvi festival maslina u Zagrebu održan je
2016. godine i to na Zagrebačkom velesajmu. Nakon nekoliko godina Festival je premješten u hotel Westin, a
ove godine (2024.) održava se u hotelu Sheraton u Zagrebu.
Osnovni cilj Festivala od samoga početka bio je približiti maslinu i maslinovo ulje Zagrebu i omogućiti
građanima prepoznavanje i kupnju najkvalitetnijih ekstra djevičanskih maslinovih ulja proizvedenih u
Hrvatskoj. Nadalje, kroz niz stručnih predavanja, građanima pružiti argumente o nutritivnoj i zdravstvenoj
dobrobiti korištenja maslinova ulja. 

Za građane je posebno interesantna radionica – vođena degustacija ulja, na kojoj, uz stručna objašnjenja
senzorskih analitičara, nauče kako prepoznati dobre karakteristike maslinova ulja (voćnost, gorčina, pikantnost,
svježina isl.), ali i prepoznati potencijalne mane (užeglost, octikavost, miris po zemlji ili metalu). Na taj način
građani postaju informirani potrošači i kupci najkvalitetnijih ulja. Jednako tako, organizira se i radionica za
pripravu kozmetičkih proizvoda na bazi maslinova ulja (kreme za lice i tijelo), te lista masline (čajevi, hidrolati
i macerati). Obje radionice privlače veliki broj zainteresiranih polaznika.

Na prodajnoj izložbi u okviru Festivala sudjeluje 30 – 40 OPG-ova  koji nude kvalitetno maslinovo ulje i druge
proizvode od maslina, ali i proizvode koji se sljubljuju s njim, kao što su sir, vino, ribe, suhomesnati proizvodi,
med, slastice. Na izložbi se također nude sredstva za maslinarstvo, zaštitu i gnojidbu, te oprema i alati.
Namjera Festivala je i edukacija maslinara o agrotehničkim mjerama u masliniku, preradi i čuvanju ulja, te
pružanje novih saznanja o opremi za maslinarstvo, za zaštitu i ishranu maslina. Ta im saznanja prenose
najkvalitetniji stručnjaci s naših fakulteta i instituta, svaki u svojem području.

Još je jedno područje neobično važno za maslinare, a to je analiza i ocjenjivanje mladih maslinovih ulja
proizvedenih svake sezone. Analizu i ocjenjivanje uvijek provodi ovlašteni panel senzorskih analitičara,
osposobljen za objektivnu valorizaciju kvalitete ulja, u skladu s najvišim standardima, Uzorke su na
dosadašnjim Festivalima analizirali i ocjenjivali paneli ispitivača iz Šibenika/Vodica, Splita i Zadra. Veseli da
ovo ocjenjivanje privlači veliki broj maslinara iz Hrvatske i iz okolnih zemalja, tako da je Festival postao
međunarodna manifestacija, na koju, osim iz Hrvatske, svoja ulja šalju i maslinari Slovenije, Bosne i
Hercegovine i  Crne Gore. Godišnje se na Festivalu ocijeni oko 300 uzoraka ponajboljih ulja.

Organizacijski odbor 9. Festivala maslina u Zagrebu (2024.) čine:
Nikša Šimunović (predsjednik), Marko Bertović, Josipa Ćakarun-Miletić, Ivan Divjanović, Slaven Granić,
Srećko Gross, Linardo Grubišić, Juraj Ivanković, Božica Kliman, Vesna Knez, Duška Kolar, Krunoslav
Kovačević, Antonio Perica, Ivica Pešić i Višnja Šimunović.

Detaljnije obavijesti o 9. Festivalu maslina u Zagrebu možete naći na https://festivalmaslinazagreb.com