Interesantne teme na sastanku udruge održanom 5. rujna 2022.

07 . Rujan . 2022

Na sastanku članova udruge, prvom nakon ljetne stanke, predstavljene su tri teme:

  • - Profesionalni proizvodi za ekološku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno maslina tvrtke Pro-eko d.o.o.
  • - Proizvodni program tvrtki Velebit Agro d.o.o. i Eko Trade d.o.o. za primjenu u maslinarstvu
  • - „Kako do zlata na ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku?“, iskustvo našeg člana Nikše Šimunović Odaka.

 

Najprije je g. Davor Žagar, mag. ing. agr. (Pro-eko) predstavio proizvode za primjenu u poljoprivredi, uključivo i u maslinarstvu. Radi se o certificiranim proizvodima za gnojidbu (osnovna, folijarna, mikro i makroelementi), stimuliranje rasta, poboljšivači tla, biocidi, sredstva za zaštitu bilja, ojačivači bilja. Predstavio je bogati katalog i ponudio povoljnije cijene za članove udruge, te vrlo povoljnu dostavu. Detaljnije se može naći na www.proeco.hr ili zatražiti podatke na proeco@proeco.hr (mob.091 408 5064).

 

Drugi izlagač je bio g. Ivan Miličević, mag. ing. agr. iz tvrtke Velebit Agro d.o.o. i Eko Trade d.o.o. Ove tvrtke su naši članovi Nenad Severin i Ivan Prpić odabrali kao najpovoljnije na temelju analize cijene i količine aktivne tvari u pojedinom proizvodu, jasno, uzimajući u obzir i kvalitetu. G. Miličević je dao niz praktičnih savjeta iz svojeg dugogodišnjeg iskustva sa zeolitima (Zeogravel), eko gnojivima (Eco plant food, PowerkornNP 8-11, Biopower 5-7-17), folijarnim gnojivima (Profert Mara, Cropmax, Mega Green, Zeogreen, Potassio Bio Fol, Biofertrin S), zaštitnim sredstvima (Zeorame, ACM Seaforce, Neem ulje, Genox professional). Za detaljnije o proizvodima i mogućim narudžbama po povoljnijim cijenama za članove udruge treba kontaktirati  Eko Trade d.o.o., Hegedušićeva 1, Zagreb, tel. 01 2334 500, info@ekotrade.hr.

 

Treći izlagač na sastanku bio je naš član g. Nikša Šimunović Odak, koji je na vrlo interesantan i dobro ilustriran način opisao uspjeh OPG Odakovo ulje od sadnje maslinika do dobivanja zlatne medalje na svjetskom ocjenjivanju ulja u New Yorku 2022. Maslinik se nalazi na lokaciji Ošlje, Dubrovačko primorje, u blizini Stona. Prikazao je postupak uređenja zemljišta za sadnju (čišćenje, mljevenje, malčiranje, kopanje rupa), sadnju (70 % oblice, a ostatak različite sorte, uglavnom lastovka i levantinka), s detaljima postupka sadnje. Nastavio je s opisom postupka navodnjavanja (kap po kap) i drugim agrotehničkim mjerama. Prikazao je napredak maslinika od 2009. do danas. Maslinik je ekološki, ne koristi kemijska gnojiva ili zaštitna sredstva, a prostire se na 12 ha s oko 3000 stabala. Travu pase stado magaraca.

U nastavku je Nikša prikazao način berbe (ručno, s grabljicama, te korištenjem tresača), te prerade (isti dan u uljari, koja mora biti izvanredno čista), te spremanje u inox posude (po 100 litara s konusnim dnom i dvije slavine), te čuvanje u hladnom skladišnom prostoru. Ne prakticira filtriranje ulja, nego otakanje nakon 30-ak dana, te spremanje u staklene smeđe boce i etiketiranje. Takvim načinom rada uspjeli su dobiti niz odličja na ocjenjivanjima ulja u Hrvatskoj (Vodice, Split, Buje, Rab, Zagreb), što je kulminiralo osvajanjem zlatne medalje na ocjenjivanju u New Yorku 2022. Nikša je dao i preporuke koja jela szačiniti s maslinovim uljem, te koja vina piti uz takve delicije. Odgovorio je i na niz praktičnih pitanja, a na kraju organizirao degustaciju nagrađenog ulja, uz konzervirane masline i ukiseljeni motar, što je vrlo dobro pristajalo uz ulje, masline i vino.

 

Nadamo se da ćemo kompletne prezentacije uskoro objaviti na mrežnoj stranici, a snimak pojedinih predavanja na YouTubu. U sklopu priprema za nabavku opreme predsjednik Srećko Gross se zahvalio članovima-donatorima, koji su u jednom danu prikupili 1750 kn za tu namjenu (Mate Petrović, Aurora Volarević, Mario Paunović, Marko Bertović, Frane Aralica).

Pred kraj sastanka su se kratko predstavila i tri nova člana udruge (Milan Brkan - Marina; Nediljko Pavlović – Ninski stanovi i sin Mate Petrovića – okolica Biograda), kojima želimo dobrodošlicu i aktivno sudjelovanje u radu udruge.

Predsjednik S. Gross je najavio sljedeći sastanak za ponedjeljak 3. listopada, kada će predavanje održati prof. Jasna Bošnir i dr. sc. Dario Lasić iz NZJZ „A. Štampar“ o rezultatima analize uzoraka zemlje, ulja i vode iz maslinika naših članova u razdoblju 2020. – 2022. Također, najavljen je i izlet (terenska nastava) u Vodnjan (Dani mladog maslinovog ulja) i Pulu (Muzej istarskog maslinarstva), vjerojatno u subotu 19. studenog. Detalji će biti objavljeni na vrijeme.

Ostatak prezentacija na linku :https://drive.google.com/drive/folders/1pm2dTT-Blr7MA44cdEwh9_Euz6CisSdh?usp=sharing